'Ruzie tussen hulpacties voor Nepal'

05/05/15 om 05:08 - Bijgewerkt om 05:11

Het zit scheef tussen de hulporganisaties die in België geld inzamelen voor de slachtoffers in Nepal. Het Consortium 12-12, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis raken het niet eens over een gezamenlijke campagne.

'Ruzie tussen hulpacties voor Nepal'

Hulpoproep in Nepal © REUTERS

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen.

De onenigheid begon dit weekend toen Erik Todts, directeur van het Consortium 12-12, opriep tot meer samenwerking tussen de verschillende hulporganisaties. Hij verwees daarmee onder meer naar de afzonderlijke campagne van het Rode Kruis. Hij vond, volgens een interview in Het Laatste Nieuws, dat er te veel rekeningnummers waren en "neuzen die niet in dezelfde richting wijzen". Dat zou de tegenvallende inzamelresultaten verklaren.

'De deur dicht'

"Wij zijn verbaasd", zegt woordvoerster An Luyten van het Rode Kruis. "Want al twee jaar zijn we aan het onderhandelen om tot een gemeenschappelijk nummer en actie te komen. Zo zouden alle 62 Belgische ngo's en de zes die er nu al inzitten het consortium vormen". Maar volgens het Rode Kruis weigert Consortium 12-12 een gedragscode te ondertekenen. "Nu lijkt het alsof wij niet willen meedoen. Het is net tegenovergesteld. De deur blijft dicht voor ons."

Artsen Zonder Grenzen zegt niet opgezet te zijn met "het monopolie van het Consortium op gebied van de media". "Alle aandacht gaat naar hen en de grote spelers blijven in de schaduw staan", zegt men daar.

(Belga/RR)

Onze partners