'Ruim 1 vrouw op 3 voelt zich gediscrimineerd op het werk'

08/12/15 om 05:09 - Bijgewerkt om 05:08

Iets meer dan een op drie Belgische vrouwen (37 procent) zegt het slachtoffer te zijn van discriminatie op de arbeidsmarkt.

'Ruim 1 vrouw op 3 voelt zich gediscrimineerd op het werk'

© BELGA

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Zowat een op drie Belgische vrouwen is ervan overtuigd dat haar vrouw-zijn een negatieve impact heeft op haar carrière en dat vrouwen nog altijd discriminatie ondervinden op de arbeidsmarkt. Zij denken dat niet alleen zelf, want ook een op drie mannen deelt de overtuiging dat gelijke arbeidskansen voor beide genders een illusie is.

De cijfers komen uit de zogeheten Emancipatiebarometer van Amazone, het Kruispunt Gendergelijkheid, waarvoor 1.092 Belgen bevraagd werden.

"De resultaten ontkrachten het idee dat feminisme stilaan overbodig is", zegt directrice Marleen Teugels.

Weinig juridische procedures

Recent praktijkonderzoek van de Universiteit Gent bevestigt overigens die perceptie. "Als we kijken naar jobs die promotie inhouden, worden mannen 50 procent vaker dan vrouwen uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek", zegt professor arbeids­economie Stijn Baert.

De wetgeving is volgens specialisten in de kranten niet langer het probleem, maar wel de mentaliteit. Bij degenen die over banen beslissen, heerst nog altijd het idee dat vrouwen minder beschikbaar zijn, terwijl weinig vrouwen effectief juridische stappen zetten om de discriminatie te bestrijden.

(Belga/RR)

Onze partners