Rekenhof keihard voor Leo Delcroix

17/01/13 om 07:48 - Bijgewerkt om 07:48

Leo Delcroix en zijn team hebben bij de organisatie van het Belgische paviljoen zoveel regels met de voeten getreden dat een controle van de boekhouding onmogelijk is. Het Rekenhof is in zijn blunderboek vernietigend voor de organisatie van Delcroix.

Rekenhof keihard voor Leo Delcroix

© Belgium

In zijn jaarlijkse blunderboek is het Rekenhof vernietigend voor het team, onder leiding van de omstreden ex-minister Leo Delcroix, dat het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in 2010 in Shanghai organiseerde. Er werden zo veel regels met voeten getreden dat een controle van de financiën gewoon onmogelijk was, luidt het in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Winst

Op de wereldtentoonstelling in het Chinese Shanghai lokte het Belgische paviljoen 10 miljoen belangstellenden. De organisatie leverde een winst van 7,5 miljoen euro op, onder meer de verkoop van het paviljoen - goed voor 6,35 miljoen euro.

Midden vorig jaar raakte evenwel bekend dat het Rekenhof een onderzoek was begonnen naar de bouw en de verkoop van dat paviljoen. Nu komt het Rekenhof tot de vaststelling dat veel regels niet zijn gevolgd en dat de boekhouding een zootje was.

Bonus

Zo verliepen zowat alle uitgaven en inkomsten buiten de begroting. Ook kregen zes personeelsleden een bonus van 10.000 euro, terwijl het niet duidelijk is waarom. Voorts is de boekhouding compleet onoverzichtelijk, werden tal van afspraken met sponsors en derden mondeling afgesloten en stortte de federale overheid om onduidelijke redenen 1 miljoen euro meer dan vastgelegd.

Contract

Bovendien werden bij zowat alle activiteiten de wet op de openbare aanbestedingen niet gerespecteerd en verliepen de bouw en de verkoop van het paviljoen niet zoals vastgelegd in het contract.

Het was de verantwoordelijkheid van de FOD Economie om alles te controleren, maar dat gebeurde nauwelijks, luidt het nog. (Belga/EE)

Onze partners