'Regering wil 400 miljoen besparen op ambtenarenpensioenen'

04/08/15 om 04:39 - Bijgewerkt om 04:39

De komende drie jaar wil de regering 400 miljoen euro besparen op ambtenarenpensioenen. Dat staat in een interne regeringsnota. De besparing werd vastgelegd tijdens het overleg waar ook over de taxshift werd beslist.

'Regering wil 400 miljoen besparen op ambtenarenpensioenen'

Daniel Bacquelaine (MR), minister van Pensioenen © belga

Dat schrijven De Tijd en L'Echo, die de regeringsnota konden inkijken.

De besparing bedraagt volgend jaar 57 miljoen, 142,5 miljoen in 2017 en 200 miljoen in 2018, voor een totaal van bijna 400 miljoen.

Zo is het de bedoeling definitief komaf te maken met de regeling waardoor gewerkte jaren van veel ambtenaren zwaarder doorwegen dan de gewerkte jaren van werknemers. Daardoor moeten ambtenaren nu minder dan 45 jaar werken om recht te hebben op een volledig pensioen.

Langdurig zieken

Ook tellen studiejaren van ambtenaren op termijn niet meer mee voor het berekenen van het pensioenbedrag. Ambtenaren die hun studiejaren wel in rekening willen brengen zullen net zoals werknemers en zelfstandigen moeten betalen. Eerder besliste de regering al dat ambtenaren hun studiejaren op termijn niet meer kunnen meetellen om vervroegd met pensioen te kunnen.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) bevestigt in de kranten de besparingsplannen in de ambtenarenpensioenen. Maar hij benadrukt dat nog onderhandelingen volgen met de sociale partners. "Er is nog niets definitief beslist", zegt zijn woordvoerder.

Behalve deze 400 miljoen zal volgens De Tijd tegen 2018 ook 300 miljoen bespaard worden via de reïntegratie van langdurig zieken.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners