Regering 'vergeet' 250 miljoen te gebruiken

04/06/12 om 07:03 - Bijgewerkt om 07:03

Een fonds voor alternatieve energie waarin 250 miljoen euro zit werkt na meer dan twee jaar nog altijd niet of nauwelijks.

Regering 'vergeet' 250 miljoen te gebruiken

© Belga/AFP

Een fonds voor alternatieve energie waarin 250 miljoen euro zit werkt na meer dan twee jaar nog altijd niet of nauwelijks. De regering heeft nog altijd geen bestuurders en een regeringscommissaris benoemd, schrijft Het Nieuwsblad.

Eind 2009 besliste de regering van Herman Van Rompuy (CD&V) om de producenten van kernenergie 500 miljoen euro te laten betalen: de 250 miljoen euro nucleaire taks die elk jaar moet worden betaald en nog eens hetzelfde bedrag voor een apart fonds, waarmee projecten voor hernieuwbare energie worden gefinancierd.

De fondsen kwamen er ook, alleen heeft de regering na twee en een half jaar nog altijd geen regeringscommissaris en vier onafhankelijke bestuurders benoemd en dus kunnen ze nog niet echt uit de startblokken schieten.

Wathelet kan geen uitleg geven

Groen-Kamerlid Kristof Calvo ondervroeg staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH), maar die kon geen uitleg geven.

Intussen werd er wel op gewezen dat het dossier door de lange periode van lopende zaken in een vergeethoekje is gesukkeld. Wathelets voorganger Paul Magnette (PS) kon wettelijk gezien geen benoemingen uitvoeren.

"Wij gaan hier nu dringend werk van maken en de benoemingen zo snel mogelijk regelen", luidde het bij Wathelet. (Belga/SD)

Onze partners