Regering roept Turkse ambassadeur op het matje

20/07/16 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:23

Buitenlandse Zaken roept de Turkse ambassadeur op het matje naar aanleiding van de uitspraken van de woordvoerder van de ambassade. Dat heeft premier Charles Michel in de Kamer verklaard.

Regering roept Turkse ambassadeur op het matje

© Belga

De convocatie is een eerste stap, zei Charles Michel (MR), op basis waarvan de regering zal kijken welke gevolgen ze aan de uitspraken moet geven.

De woordvoerder had eerder verklaard dat er Vlaamse organisaties zijn die de 'terroristische' Gülen-beweging steunen en dat de Vlaamse overheid goede banden heeft met die Gülen-organisaties. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde dinsdag al misnoegd op die uitspraken.

Vragen

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer kreeg premier Michel van bijna elke partij vragen voorgeschoteld over de mislukte militaire staatsgreep in Turkije, de repressie die daarop is gevolgd en de gevolgen binnen de Turkse gemeenschap in ons land. Daarbij werd ook de uitspraken van de woordvoerder van de ambassade aan de kaak gesteld.

Bourgeois' partijgenoot Peter Luykx merkte op dat ons land geen duidelijk standpunt heeft ingenomen over die uitspraken. In N-VA-kringen vond men het eerder al vreemd dat er gisteren nog geen reactie kwam vanuit Buitenlandse Zaken.

Lees ook: jongerenvoorzitters N-VA, CD&V en N-VA roepen op om haatspraak uit Turkije te veroordelen

Premier Michel wees erop dat de regering reeds zaterdagmorgen heeft gecommuniceerd dat ze het aanwenden van geweld om de macht te grijpen veroordeelt en dat ze een oproep heeft gelanceerd tot terughoudendheid en proportinaliteit in de reacties op de staatsgreep. 'Wat gebeurt in Turkije is een totaal onaanvaardbare autoritaire ontsporing', aldus de premier.

Hij voegde er aan toe dat er initiatieven zijn genomen om te voorkomen dat de situatie in Turkije naar ons land zou worden geëxporteerd. Naar aanleiding van een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad kregen de veiligheidsdiensten de boodschap 'bijzonder alert' te zijn om de cohesie te bewaren en dat er tegen bedreigingen en intimidaties 'nultolerantie' geldt. (Belga/KVDA)

Onze partners