Regering overweegt vijfde dreigingsniveau

André Vandoren © Belga Image

Minister van Justitie Koen Geens vindt dat de wet met de vier terreurdreigingsniveaus aan herziening toe is. Een vijfde dreigingsniveau ligt op tafel. Ook OCAD-topman André Vandoren pleit voor een evaluatie.

Dat schrijft De Tijd.

“Ik vind het een goede zaak om de wet te evalueren. De dreiging vandaag is niet meer dezelfde als toen het OCAD in 2006 ontstond”, zegt André Vandoren. “Enkele maanden geleden riep IS zijn sympathisanten nog op waar dan ook en hoe dan ook toe te slaan: met een steen, een mes, een auto, een geweer… Maar de jongste aanslagen in 2015, in Parijs en op het Russische vliegtuig, zijn van een totaal andere orde. Dat is oorlogsvoering.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zit op dezelfde golflengte. “De eerste gesprekken over een evaluatie en eventuele uitbreiding van de wet zijn bezig tussen mijn kabinet en dat van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon“, laat Geens weten.

Precieze informatie

De Tijd schrijft dat er volgens een van de belangrijkste voorstellen een vijfde dreigingsniveau zou bijkomen. Dat zou dan een allerhoogste terreuralarm zijn, voor als er zeer specifieke informatie is over wie, waar, wanneer en hoe zou toeslaan. Nu geldt het hoogste dreigingsniveau 4 al als een aanslag “nakend” is.

Dat niveau 4 was op 22 november van kracht omdat men ervan uitging dat er ergens in Brussel een aanslag op til was. Bij niveau 5 zou men precies weten op welke plaatsen de aanslag gepland is.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content