Regering moet nog 2,4 miljard euro vinden tegen volgend jaar

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) © Belga

Het Monitoringcomité raamt dat de federale regering op zoek moet naar 2,4 miljard euro tegen 2017 om de begroting op koers te houden. Dat maakt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) bekend. Oppositiepartij SP.A spreekt van de ‘zoveelste verkeerde inschatting van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)’.

Volgens het Monitoringcomité moet er, om te voldoen aan de Europese regels, een structurele inspanning gebeuren van 1,3 miljard in 2016 en 1,1 miljard in 2017. In deze inspanning zitten uitgaven door de asielcrisis en de strijd tegen het terrorisme en radicalisering, zonder rekening te houden met de flexibiliteitsclausule.

De belastinginkomsten vallen dit jaar immers 760 miljoen euro lager uit, volgens het comité een gevolg van de aanslagen in Brussel. Voor volgend jaar wil de FOD Financiën een buffer van één miljard euro inbouwen om de mogelijk lagere inkomsten op te vangen.

Voorspeld

Oppositiepartij SP.A spreekt van de ‘zoveelste verkeerde inschatting van Johan Van Overtveldt (N-VA)’. De minister van Financiën zoekt telkens weer een externe oorzaak voor de tegenvallende ontvangsten. Hij en zijn partij zijn niet te beroerd om in dezelfde week de sociale zekerheid en de langdurig zieken aan te vallen voor een vermeend tekort maar een echt tekort in de ontvangsten keer op keer te minimaliseren’, zegt Kamerfractieleider Meryame Kitir.

SP.A wijst erop dat ze een jaar geleden al voorspelde dat de ontvangsten uit belastingen fors onder de verwachtingen zouden blijven. ‘Dit belooft voor de begrotingsbesprekingen die deze zomer nog gaan plaatsvinden’, stelt Kamerlid Karin Temmerman.

Zomerreces

De regering-Michel begint op 16 augustus, na het zomerreces, met de begrotingsopmaak, in bilaterale vergaderingen. Op 19 augustus is er een eerste ministerraad.

‘De regering bevestigt haar engagement in de richting van een verantwoorde begrotingssanering’, zegt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

In juni gaf de Nationale Bank nog aan dat er tussen 8 en 9 miljard euro zou moeten worden gevonden om in 2018 tot een evenwicht te komen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content