Regering Di Rupo zet daling in het vertrouwen in de politiek weer recht

Premier Elio Di Rupo (PS) © BELGA

Goed nieuws voor de traditionele partijen. Het vertrouwen in de politiek daalt niet meer. Bij verkiezingen in het verleden profiteerden de huidige Vlaamse partijen in de regering van een klimaat van vertrouwen.

Het wantrouwen van de Vlaming tegenover politici is de laatste 15 jaar niet toegenomen. Dat blijkt uit nieuw academisch onderzoek waarover De Standaard bericht. Na de voorbije verkiezingen was er telkens wel een knik in het vertrouwen, maar die werd één jaar na de start van de regering Di Rupo weer rechtgezet.

Het vertrouwen van de Vlaming in de politiek zit ongeveer op het niveau van 1999. Dat schrijft Tim Reeskens van de Universiteit van Tilburg in Belgie#2014, een boek waarin teksten van academici gebundeld zijn onder redactie van Carl Devos.

Rees­kens beroept zich op grondig onderzoek van de gegevens van het European Social Survey. De politieke crisissen na de verkiezingen van 2007 en 2010 zorgden voor een daling van het vertrouwen in de politiek, zowel bij Vlamingen, Brusselaars als Walen. Aan het eind van 2012, één jaar na de start van de regering-Di Rupo, was die knik naar beneden weer verdwenen.

Die schommelingen zijn bovendien niet te verklaren vanuit de economische realiteit. “Terwijl de Belgen in 2010 optimistischer waren over de economie dan in 2008, daalde het vertrouwen in de politiek”, schrijft Reeskens. “In 2012 was de perceptie van de economie slechter dan in 2010, terwijl het vertrouwen in de politiek vrij sterk was toegenomen.”

Volgens Reeskens is dat mogelijk goed nieuws voor de traditionele partijen. Open Vld, CD&V en sp.a profiteerden in het verleden – net als Groen – van een klimaat van vertrouwen. Vlaams Belang, N-VA, LDD en PVDA+ spinnen garen bij wantrouwen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content