Regering-Di Rupo overweegt btw-verhoging

02/11/12 om 04:59 - Bijgewerkt om 04:59

De regering-Di Rupo denkt eraan de btw te verhogen van 21 naar 22 procent. Om de impact op de index te beperken wil minister van Consumenten Johan Vande Lanotte maximumprijzen voor gas en elektriciteit.

In de zoektocht naar de 3,7 miljard euro die nodig is om de begroting volgend jaar op koers te houden, willen de Vlaamse coalitiepartners in de regering-Di Rupo zo veel mogelijk besparen op de uitgaven.

Opbrengst: honderden miljoenen

Dat zal echter niet volstaan. Vandaar het voorstel om de btw te verhogen. Dat kan al snel enkele honderden miljoenen euro's opleveren. Belangrijk ook is dat de N-VA daarover moeilijk haar duivels kan ontbinden, want de partij van Bart De Wever schoof eerder zelf zo'n btw-verhoging naar voren in haar relanceplan.

Moeilijk voor de socialisten

Voor de socialisten ligt een btw-verhoging nog het moeilijkste, omdat dat vooral zou wegen op de koopkracht voor de lage inkomens. Bovendien dreigt een btw-verhoging de index te doen stijgen, waardoor de roep om een aanpassing van de automatische loonindexering of een indexsprong alleen luider zou klinken. (Belga/TV)

Onze partners