Reconstructie: Hoe een politievete de arrestatie van Salah Abdeslam verhinderde

15/05/16 om 00:00 - Bijgewerkt om 08:02

Reconstructie van een guerre des flics bij het Mechelse politiekorps, die mogelijk de arrestatie van Salah Abdeslam verhinderde.

Er woedt een ware guerre des flics in het korps van Mechelen. Terwijl politieagenten openlijk getuigen over racisme, rijzen vragen over het functioneren van de korpschef Yves Bogaerts. Die blijkt bijzonder relevante informatie over een van de schuilplaatsen van Salah Abdeslam nooit ernstig te hebben genomen. Een reconstructie leert dat Bogaerts die informatie als "onbetrouwbaar" kwalificeerde vanwege een aanhoudend conflict met een van zijn inspecteurs, een expert inzake radicalisering.

We schrijven eind november 2015. Hoewel hij al een aantal maanden met ziekteverlof is, neemt een inspecteur van de Mechelse politie contact op met de commissaris, zijn rechtstreekse chef. De inspecteur, een man van Marokkaanse origine, heeft mogelijk belangwekkende informatie vergaard binnen de Maghrebijnse gemeenschap in Molenbeek. De commissaris luistert naar zijn verhaal, checkt een aantal van de verstrekte gegevens, en maakt op basis daarvan een informatierapport op.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners