PS-schepen verduistert 180.000 euro aan wielergeld

Niki Terpstra tijdens Le Grand Prix Samyn in 2015. © BELGA

Isabelle Petit, PS-schepen van burgerlijke stand en stedenbouw in het Henegouwse Honnelles, heeft 180.000 euro verduisterd uit de kassa van de wieler-vzw Le Samyn, waarvan ze zelf penningmeester was.

Le Grand Prix Samyn, een semi-klassieker die begin maart wordt gereden, is een van de eerste koersen van het Belgische wielerseizoen. De wedstrijd, vernoemd naar een in 1969 in Vlaanderen verongelukte Franse coureur, heeft een fraaie erelijst met namen als Niki Terpstra en Philippe Gilbert. Dat is goeddeels de verdienste van koersdirecteur Jean-Luc Vandenbroucke. De Waalse wielerlegende nam tien jaar geleden het management van het sportevenement over. In die periode wist hij Le Samyn van een veredelde kermiskoers op te waarderen tot een volwaardige profwedstrijd die op de kalender van de UCI Europe Tour prijkt. Tussen de startplaats in Quaregnon en de eindmeet in Dour liggen 202 glooiende en met kasseistroken gelardeerde kilometers. Ideaal voor het profpeloton om zich op de Vlaamse voorjaarsklassiekers voor te bereiden.

Verbijsterd

Het was Vandenbroucke zelf die eind vorig jaar aan de alarmbel trok. Bij een interne controle van de boekhouding was een lange lijst van onbetaalde facturen aan het licht gekomen. De gedupeerden zijn leveranciers, maar ook de Koninklijke Belgische Wielerbond (KWB) en verschillende teams hebben nog aanzienlijke sommen te goed. Voor Vandenbroucke was het balen, tenslotte had hij Isabelle Petit zelf als penningmeester aangetrokken.

‘Dit is heel erg voor de vele vrijwilligers die zich uit de naad hebben gewerkt om van Le Samyn een sportief hoogtepunt voor de regio te maken’

“Er liepen al geruchten”, aldus Vincent Loiseau, dienstdoend cdH-burgemeester van aankomstgemeente Dour. “Toch was ik verbijsterd toen ik de omvang van het verduisterde bedrag vernam. Dit is heel erg voor de vele vrijwilligers die zich uit de naad hebben gewerkt om van Le Samyn een sportief hoogtepunt voor de regio te maken”.

Gokverslaving

Isabelle Petit heeft bekentenissen afgelegd. Ze zou het geld hebben verdonkeremaand om een hardnekkige gokverslaving te financieren. Petit, pas een jaar geleden als schepen opgenomen in het college van Honnelles, heeft intussen ontslag genomen uit al haar politieke functies. Er hangt haar nog een proces boven het hoofd, want de vzw Le Samyn heeft een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd. De vzw hoopt het verduisterde geldbedrag geheel of tenminste gedeeltelijk te recupereren.

Niks is echter minder zeker, en sinds het losbarsten van het schandaal afgelopen vrijdag gonst het in Henegouwen van de geruchten. Zal de 48ste Grand Prix Le Samyn, de openingskoers van het Waalse wielerseizoen, van start kunnen gaan? De tijd dringt, woensdag 1 maart is de grote dag. CdH-burgemeester Loiseau heeft intussen met zijn PS-collega Lepine uit Quaregnon een akkoord gesloten. Beide belanghebbende gemeenten zullen de voorziene subsidie van 20.000 euro vrijmaken. Dat geld mag evenwel uitsluitend dienen voor het organiseren van Le Samyn 2017, niet om de financiële put van de vorige editie te delven. Het is vooralsnog onzeker of dat wettelijk kan en of de KWB als gedupeerde partij aan zo’n scenario wil meewerken.

Het is een symptoom van een structurele kwaal met sjoemelende bestuurders in gepolitiseerde intercommunales.

Symptoom

Wielrennen is van oudsher de sport bij uitstek van het werkvolk en de Parti Socialiste is traditioneel de partij die dat werkvolk vertegenwoordigt. Natuurlijk is een gokverslaafde mandataris een anekdote naast het Publifin-schandaal, een symptoom van een structurele kwaal met sjoemelende bestuurders in gepolitiseerde intercommunales. Toch valt te betwijfelen of partijvoorzitter Elio Di Rupo de start of aankomst van de 48ste GP Le Samyn, gereden in zijn electorale achtertuin, met zijn aanwezigheid zal opluisteren. Als de koers wordt gereden, uiteraard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content