PS legt taxshift van 7 miljard euro op tafel

12/06/15 om 08:09 - Bijgewerkt om 08:12

Oppositiepartij PS heeft een eigen voorstel voor een taxshift klaar, dat oploopt tot 7 miljard euro en 70 procent van de werknemers ten goede zou komen. Van een btw-verhoging is uitdrukkelijk geen sprake.

PS legt taxshift van 7 miljard op tafel

© Reuters

De federale regering met N-VA, MR, CD&V en Open VLD werkt in alle luwte aan een tax shift, om zo de lasten op arbeid omlaag te krijgen. De centrumrechtse coalitiepartners zitten echter allerminst op één lijn. Oppositiepartij PS gooit nu zelf een plan op tafel, zo staat in de kranten van Sudpresse.

'Voordeel voor werknemers'

De socialisten willen dat financieren met een taks op via de beurs behaalde meerwaarden, de strijd tegen fiscale fraude en een afschaffing of herziening van de notionele intrestaftrek richting kmo's. Het voordeel wil de PS voorbehouden voor de werknemers.

'Doel is de fiscale lasten te verlagen van 70 procent van de bevolking (zij die minder verdienen dan 3.400 euro bruto)', verduidelijkt voorzitter Elio Di Rupo. 'Hun winst kan oplopen tot 120 euro netto per maand. Tegelijk willen we de jobcreatie stimuleren via gerichte verlagingen van de bijdragen.'

Geen btw-verhoging

Van een btw-verhoging willen de Franstalige socialisten niet weten. 'Zo'n taks op consumptie treft een gepensioneerde in verhouding tot zijn inkomen zwaarder dan een miljonair. Dat is antisociaal.'

Vanuit dat opzicht waagt de PS zich ook niet aan milieutaksen, zoals een verhoging van de accijnzen op diesel. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners