Productie verlaagt van 1.000 naar 800 auto's bij Ford Genk

04/02/13 om 08:18 - Bijgewerkt om 08:18

De arbeiders in de Ford-fabriek in Genk gaan 800 in plaats van 1.000 auto's per dag produceren. Dat kwamen de bonden en directie overeen.

Productie verlaagt van 1.000 naar 800 auto's bij Ford Genk

© Reuters

De vakbonden en de directie sloten vorige week een compromis waarin het aantal geproduceerde auto's per dag met 20 procent naar beneden werd gehaald. Er zullen 800 en geen 1.000 auto's van de band rollen.

Spontane staking

De werknemers van de ochtendploeg kregen tijdens een massabriefing het nieuws te horen. Volgens de bonden lag de werkdruk in de fabriek te hoog. Die leidde vorige week tot een spontane staking.

Daarop stelde de directie voor om het productiequotum te laten zakken tot 900. De bonden wisten hen te overtuigen om het aantal te verlagen naar 800. De premie van 40 procent die de arbeiders kregen als er dagelijks 1.000 auto's van de band rolden, vervalt. De gewone arbeidsvoorwaarden van de fabriek zullen van toepassing zijn.

De onderhandelaars bij Ford Genk hopen dat op deze manier de rust op de werkvloer terugkeert en er in een serene sfeer opnieuw gesproken kan worden over een sociaal plan. Het is afwachten hoe de werknemers bij Ford zullen reageren op het compromis en de nieuwe voorwaarden en of deze zullen volstaan om de productie een tijd draaiende te houden. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners