Proces Janssen: VRT twee dagen niet welkom wegens foto-incident

© Belga

De VRT is twee dagen niet welkom op het proces Janssen. Aan de basis ligt een foto-incident. De VRT heeft de voorzitter van het hof gevraagd om op zijn beslissing terug te komen.

De voorzitter van het Tongerse hof van assisen, Michel Jordens, besliste donderdag om de online- en televisiejournalisten van de VRT tot vrijdagavond de toegang tot de rechtszaal te ontzeggen.
Hij nam die maatregel nadat er in het Journaal van 13 uur foto’s getoond werden van de huiszoeking bij Ronald Janssen. Volgens Jordens ging het om beelden “zoals ze hier in de zaal getoond zijn”, hoewel er in de rechtszaal geen beelden genomen mogen worden. “De accreditaties van de journalisten van de VRT worden ingetrokken”, aldus Jordens. Dat betekent dat zowel de assisenzaal als de relaiszaal in het gebouw verboden terrein zijn. “Men moet eens zijn eigen moraliteit in vraag stellen”, voegde Jordens eraan toe.

Verzoek tot herziening beslissing

De hoofdredactie van de VRT-nieuwsdienst protesteert donderdag tegen het intrekken van de accreditatie van de journalisten van de openbare omroep tijdens het proces Janssen. Volgens de hoofdredacteurs hebben de journalisten zich wel degelijk aan de afspraken gehouden. Ze vragen dat de beslissing weer wordt ingetrokken.

“De herkomst van de foto’s valt onder de Wet op het bronnengeheim van 7 april 2005, die journalisten het recht en zelfs de plicht geeft om vertrouwelijke bronnen te beschermen.” Ook wordt benadrukt dat de getoonde foto’s journalistiek relevant zijn.

De hoofdredactie van de openbare omroep zegt de beslissing van de voorzitter van het assisenhof erg te betreuren. “Dat journalisten op deze manier verhinderd worden om hun job te doen, schept een gevaarlijk precedent voor de toekomst.” Er wordt nu aan de voorzitter gevraagd om de beslissing te herzien.

Deltour: “Beslissing Jordens beangstigend”

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt de beslissing van voorzitter Jordens. VVJ-voorzitter Pol Deltour spreekt van een “verregaande sanctie” die een “loodzwaar precedent” vormt. Volgens Deltour was er geen enkel argument om de beelden niet te tonen. “Het ging om maatschappelijk relevante informatie. Bovendien werd de privacy niet geschonden en is er geen sprake van belemmering van de rechtsgang. Er is dus helemaal niets mis met het tonen van die beelden”, klinkt het.

Nog volgens Deltour klopt de argumentatie van de voorzitter van het assisenhof niet. “De getoonde beelden zitten immers in het dossier en circuleren al via allerlei kanalen. De media hebben zich dus loyaal gehouden aan de afspraak om in die rechtszaal geen beelden te nemen. Nochtans is dat een beslissing waarmee we principieel niet akkoord gaan.”

Dat het desondanks toch tot deze sanctie is gekomen, vindt Deltour “beangstigend”. Deltour kondigt aan dat er contact wordt opgenomen met Justitie om de kwestie aan te kaarten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content