Primeur: Vlaamse overheid moet opvang voorzien voor gehandicapte vrouw

© Thinkstock

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde beveelt de Vlaamse overheid om een alleenstaande gehandicapte vrouw (64) opvang te bieden in een zorginstelling. Per dag dat de Vlaamse overheid geen opvang voorziet, riskeert ze een dwangsom van 500 euro.

De 64-jarige alleenstaande vrouw met een mentale handicap woonde tot voor kort in bij haar zus, maar die is recent overleden. Op initiatief van haar familie, die zegt zelf onvoldoende te kunnen instaan voor haar opvang, ging de vzw Opvang Tekort in samenspraak met de nieuwe voogd op zoek naar een oplossing. Donderdag werd een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde, die het verzoekschrift bekrachtigde wegens ‘manifeste hoogdringendheid’.

Dwangsom

‘Daardoor moet het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) nu de opvang in die voorziening blijven verzekeren, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag, totdat er een definitieve oplossing is voor haar in die voorziening,’ meldt de vzw Federatie van Ouderverenigingen en Gebruikersraden in voorzieningen voor personen met handicap (FOVIG).

De vzw hoopt dat het eenzijdig verzoekschrift een belangrijke stap wordt in het probleem van de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg in Vlaanderen.

‘Vanaf nu kunnen we het VAPH via juridische weg dwingen om voor een dringend probleem opvang te voorzien. De vrouw in kwestie moet van de rechter opvang krijgen in het rusthuis in Ninove waar ze momenteel verblijft’, stelt ZorgGebruikers.be, dat 30.000 gebruikers van het zorgaanbod in Vlaanderen en 22.000 mensen op de wachtlijst vertegenwoordigt.

We hebben nu een voet tussen de deur, zegt Stephanie Rondelez, de advocate van de 64-jarige vrouw. ‘Het principe is gevestigd dat in situaties waar er geen alternatief geboden kan worden, dat het een kerntaak is van de overheid om die opvang te organiseren.’

Vonnis

Het VAPH meldt dat het nog geen vonnis ontvangen heeft. ‘Zodra het vonnis betekend wordt, zal het VAPH dat de komende dagen grondig evalueren’, zegt woordvoerster Karina De Beule. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content