Politievakbonden over toenemend geweld: 'Het is genoeg geweest'

07/08/12 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Volgens Vincent Gilles, voorzitter van VSOA Politie, neemt het geweld niet alleen in aantal toe, maar ook in gradatie. Bovendien gebruiken steeds meer gewone burgers, die anders niet in aanraking komen met criminaliteit, geweld.

Politievakbonden over toenemend geweld: 'Het is genoeg geweest'

© Belga

'Het is genoeg geweest'

Volgens voorzitter Vincent Gilles van de liberale politievakbond VSOA neemt niet alleen het aantal gevallen van geweldpleging, maar ook de gradatie van het geweld toe. "Bovendien gaan ook steeds meer gewone burgers, die anders niet in aanmerking komen met criminaliteit, geweld gebruiken."

De liberale politievakbond heeft daarom een stakingsaanzegging ingediend die vanaf september in werking treedt.

'Het geweld loopt de spuigaten uit'

Ook Jan Adam van het Christelijke ACV is niet te spreken over de recente incidenten. Volgens Adam moet het falende vervolgingsbeleid aangepakt worden. "Terwijl de agenten nog in het ziekenhuis liggen, zijn de daders alweer vrij." De ACV-secretaris eist een krachtdadiger optreden.

Kuregem en Etterbeek

Zowel zaterdag- als zondagnacht werden politieagenten in Kuregem belaagd door relschoppers. Zaterdagnacht werden politieagenten uitgescholden en ontstond er een duw- en trekpartij. De druktemakers bekogelden de agenten met stenen en een hoofdinspecteur werd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Zondagnacht ging een patrouille op pad voor een brandend voertuig toen ze bekogeld werden met stenen en brandbommen. In totaal raakten drie politiewagens beschadigd.

In Etterbeek werden politieagenten in de nacht van zaterdag op zondag getergd door een tiental jongeren. Toen een politieteam een Renault Clio met vier inzittenden tegenhield omdat de bestuurder zigzaggend over de weg scheurde, verzamelden enkele jongeren zich rond het team en bedreigden hen met de dood.

Mechelen en Vilvoorde

Vorige week raakten vijf agenten in Mechelen gewond na een baldadige vechtpartij met drie Congolezen. De agenten vergezelden een deurwaarder, maar moesten al snel worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

In Vilvoorde werden eerder deze week drie agenten het doelwit van allochtone jongeren die zich bemoeiden met een identiteitscontrole.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft de incidenten met klem veroordeeld. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners