Politie zet waterkanon in tegen antisemitisch congres Laurent Louis: 'België is een dictatuur'

04/05/14 om 12:02 - Bijgewerkt om 17:08

De politie heeft het waterkanon ingezet tegen de deelnemers aan het antisemitisch congres van Kamerlid Laurent Louis.

Politie zet waterkanon in tegen antisemitisch congres Laurent Louis: 'België is een dictatuur'

© Belga

De politie heeft rond 15.15 uur met twee waterkanonnen de mensen uiteen gedreven, die zich in Anderlecht hadden verzameld voor het 'Eerste Europees congres van de dissidentie', dat georganiseerd werd door de partij van het omstreden Kamerlid Laurent Louis. Er waren enkele schermutselingen tussen de ordediensten en de manifestanten.

Zo'n 400 mensen waren afgezakt naar zaal 'Akdeniz' op de Bergensesteenweg in Anderlecht, waar het congres moest plaatsvinden. Zondagvoormiddag had burgemeester Eric Tomas (PS) echter een besluit genomen dat zowel het congres als manifestaties tegen of ter ondersteuning van het evenement verbood wegens veiligheidsrisico's en mogelijk problemen met de openbare orde.

Louis diende spoedprocedure bij Raad van State in

Toen de ordediensten zich rond 15 uur terugtrokken, dachten de deelnemers aan het congres dat de organisatoren gelijk gekregen hadden voor de Raad van State. Zij hadden een spoedprocedure voor de Raad opgestart tegen het verbod van de burgemeester van Anderlecht.

'Dit is een schande. België is een dictatuur', klonk het bij Laurent Louis - die zelf ook natgespoten werd - aldus De Standaard. 'In een rechtsstaat zou dit niet mogen gebeuren',

Laurent Louis, natgespoten door het waterkanon van de politie. Zijn antisemitisch congres werd verboden.

Laurent Louis, natgespoten door het waterkanon van de politie. Zijn antisemitisch congres werd verboden. © BELGA

Laurent Louis, die in zijn tussenkomsten in de Kamer vaak doordramt over zionistische complotten, had met de ordediensten onderhandeld dat ze niet zouden tussenkomen tot de beslissing van de Raad van State. Volgens hem hebben de organisatoren een plan B achter de hand mocht de Raad van State het verbod bekrachtigen. De aanwezigen, zowel de deelnemers aan het congres als de tegenbetogers, werden door de politiediensten omsingeld.

Joodse organisaties tevreden

Zowel de Joodse organisaties als organisaties die tegen het antisemitisme strijden, verzetten zich tegen het congres. Een aantal van hen diende vrijdag reeds klacht in. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB) reageren intussen positief op het verbod op de 'geplande haatbijeenkomst' en danken daarbij in het bijzonder minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).

Het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' is georganiseerd door een boekhandel uit Ukkel en de partij 'Debout les Belges' van het onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis, die reeds vervolgd werd voor laster en eerroof en het verspreiden van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux. Hij kwam onlangs nog in opspraak door premier Elio Di Rupo in de Kamer een pedofiel te noemen.

Verschillende deelnemers van het congres hebben reeds in Frankrijk veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba of de omstreden komiek Dieudonné.

Groot risico voor openbare orde

De burgemeester had zijn beslissing gemotiveerd met de grote risico's voor de veiligheid en de verstoring van de openbare rust. Het verbod gold zowel voor de organisatie, de sprekers, de deelnemers als de genodigden. Ook werden alle publieke steunmanifestaties en manifestaties tegen het congres verboden.

Eric Tomas nodigde 'uitdrukkelijk zowel betogers als tegenbetogers uit dit verbod na te leven'. Milquet oordeelde dat het verbod kadert binnen de analyse en coördinatie tussen de negentien Brusselse burgemeesters, veiligheids- en politiediensten en Binnenlandse Zaken.

Volgens haar is het verbod legitiem wegens het grote risico voor de openbare orde, omwille van het karakter van het evenement en de genodigden, en de gevolgen van aangekondigde mobilisaties van tegenstanders.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners