Politie krijgt meer mogelijkheden om voortvluchtigen op te pakken

© Belga

Het FAST-opsporingsteam moet in 2017 gebruik kunnen maken van gewone en bijzondere opsporingsmethoden die nog niet tot hun bevoegdheden behoren.

Het Fugitive Active Search Team (FAST) spoort voortvluchtige criminelen op maar heeft wettelijk erg weinig armslag. Zo kunnen gewone en bijzondere opsporingsmethoden niet ingezet worden, omdat voortvlucht zijn of ontsnappen niet strafbaar is. Er loopt dus tegen voortvluchtigen geen gerechtelijk onderzoek meer, zo legt Carina Van Cauter (Open Vld) uit in De Standaard. Enkel wanneer de voortvluchtige verdacht wordt van nieuwe strafbare feiten kan overgegaan worden tot een observatie of huiszoeking.

Daarom wil Van Cauter na het kerstreces een wetgevend initiatief nemen om het relatief nieuwe ‘strafuitvoeringsonderzoek’ mogelijk te maken voor veroordeelden op de vlucht, kondigt ze in de krant aan. Dat onderzoek geeft speurders toegang tot bepaalde onderzoeksdaden om crimineel geld op te sporen en zou ook kunnen worden gebruikt om voortvluchtigen op te sporen. Het FAST is zelf al jaren vragende partij om bijvoorbeeld te kunnen afluisteren.

Justitie maakt juridisch kader op

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft er volgend jaar werk van te maken. ‘Ik heb de voorbereidende werkzaamheden aangevat voor een alomvattend en juridisch sluitend regime voor de toepassing van opsporingsmethoden in het kader van de strafuitvoering’, antwoordde hij op een parlementaire vraag van Van Cauter.

Het FAST werd in 2000 opgericht en telt negen mensen. Het heeft al 3.397 voortvluchtigen gevat of laten vatten, in 2016 werden voorlopig 308 gezochte personen geklist.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content