Peter De Roover: ‘Vlaming en Waal hebben andere politieke voorkeur, maar zien dat niet altijd vertaald in beleid’

Peter De Roover © Belga Image

Voor Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) blijft Vlaamse onafhankelijkheid het streefdoel: ‘We hebben een overheid te veel, de federale’, zegt hij in een interview met De zondag. Een uittreksel.

De zondag: Als voorzitter van de VVB lanceerde u in 1991 het streefdoel van Vlaamse onafhankelijkheid. Waarom is dat uw ideaal?

Peter De Roover: Daar zijn vele redenen voor. Elke dag opnieuw zie ik dat de Belgische structuur inefficiënt is. Als je bijvoorbeeld nadenkt over een nieuw belastingstelsel, dan bots je op de versplintering van bevoegdheden. En je kan zo veel zaken opnoemen. Ik hou meer van een transparant systeem. Wij hebben een overheid te veel.

De federale?

Dat is mijn mening, ja. Ook al omdat politiek gezien de gemiddelde Waal en de gemiddelde Vlaming een andere voorkeur hebben, maar dat niet altijd vertaald zien in het beleid. Als Wallonië socialistisch stemt, hoeft Vlaanderen daarom geen socialistisch beleid te krijgen. Dat verschil is er altijd geweest.

Peter De Roover
Peter De Roover© Belga Image

Is dat niet eigen aan de democratie?

Natuurlijk. En je ziet ook in Vlaanderen diversiteit aan meningen. Maar ik spreek over de gemiddelde Waal en Vlaming. Het probleem is structureel.

Zit er ook romantiek achter uw Vlaams gedachtegoed?

Jawel. Dat is bij mij binnengekomen via het hart en opgeklommen naar het verstand. Eens dat gevoel er was, ben ik voor mezelf nagegaan of dat ook een rationele basis heeft. En die heb ik gevonden.

Als dit rationeel is, waarom kan u de Walen dan niet overtuigen?

Het is mijn vaste overtuiging dat de transfers nefast zijn voor Wallonië

De Franstaligen domineren van oudsher de politieke en financiële wereld in dit land. Zij hebben voor zichzelf grendels en remmen gecreëerd om te vermijden dat ze geminoriseerd worden. Anderzijds is België hun levensverzekering. Neem de transfers. Het is nochtans mijn vaste overtuiging dat die nefast zijn voor Wallonië. Door dat rustbed wordt de nood aan economische hervorming weggezogen. Nu, ik ben een democraat. Als de kiezer geen onafhankelijk Vlaanderen wil, dan respecteer ik dat. Maar mijn slecht karakter voegt daaraan toe: dan moet je een hoop besparingen slikken, want België kost geld.

Lees het volledige interview met Peter De Roover op dezondag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content