'Pestbelastingen' op bedrijfswagens, liquidatiebonus en monsterboetes in vizier Zweedse coalitie

28/08/14 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

De federale onderhandelaars willen de zogenaamde 'pestbelastingen' aanpakken. De belasting op bedrijfswagens, de hogere liquidatiebonus en de boetes van 309 procent voor bedrijven liggen daarmee op tafel.

'Pestbelastingen' op bedrijfswagens, liquidatiebonus en monsterboetes in vizier Zweedse coalitie

Kris Peeters (CD&V) © BELGA

De federale onderhandelaars, N-VA, MR, CD&V en Open VLD, zullen zich volgens de krant De Morgen gaan richten op de zogenaamde 'pestbelastingen'. Onder die gewraakte belastingen, door de regering Di Rupo I ingevoerd, vielen een belasting op bedrijfswagens, de flinke verhoging van de liquidatiebonus en de boetes van 309 procent voor bedrijven die het niet nauw nemen met het aangeven van voordelen van alle aard.

De belasting op de bedrijfswagens is geen prioriteit, merkt De Morgen op. Het onderwerp kwam nog niet aan bod. Vandaag blijkt overigens dat er een recordaantal motorvoertuigen werd ingeschreven - voor het eerst is de kaap van 7 miljoen overschreden. Fiscaal expert Michel Maus werpt de vraag op of het behoud van het fiscaal statuut voor bedrijfswagens nog wel wijs is. N-VA - de grootste aan tafel - wil absoluut af van de belasting.

Geen discussie over monsterboetes, wel over liquidatiebonus

Over de afschaffing van de monsterboetes zou geen discussie bestaan, weet De Morgen. Moeilijker wordt het gesprek over de liquidatiebonus. N-VA wil die volledig van tafel, Open VLD en CD&V - die de verhoging goedkeurden als coalitiepartners in Di Rupo I - waarschuwen dat dat een extra gat in de begroting zal slaan.

Onze partners