Peiling: PVDA stijgt van 2 naar 10 zetels, regeringspartijen zouden meerderheid verliezen

09/09/16 om 18:00 - Bijgewerkt om 17:59

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de regeringspartijen hun meerderheid verliezen. Dat blijkt uit de peiling die RTBf/La Libre uitvoerde. De linkse partij PVDA zou 8 zetels winnen. Dat betekent dat de PVDA haar zetelaantal zou vervijfvoudigen: van twee zetels naar tien zetels.

Peiling: PVDA stijgt van 2 naar 10 zetels, regeringspartijen zouden meerderheid verliezen

© belga

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de regeringspartijen hun meerderheid verliezen. Dat melden La Libre Belgique en RTBF. De linkse partij PVDA zou 8 zetels winnen. Vlaams Belang zou 7,3 procent vooruitgaan (tot 13,1%) en zo over Groen (10%) wippen. N-VA krijgt de zwaarste klappen en gaat 7,2 procent achteruit. (Bekijk hier de volledige resultaten.)

PVDA, die voor het eerst in het parlement zit, zou tot 5,1 procent stijgen in Vlaanderen, tot 7,5 procent in Brussel en tot 14,6 procent in Wallonië. "Het doet deugd om voorzitter te zijn van een dynamisch linkse partij die overal vooruit gaat", lacht een optimistische Peter Mertens.

"In Vlaanderen zijn we de sterkste stijger op links, en zouden we voor het eerst twee zetels halen. Ook in Brussel zouden we een zetel halen, en in Wallonië zou de PVDA zelfs de derdegrootste partij worden. Dat is een mooi resultaat, dankzij het engagement van de leden op het terrein. Het bewijst ook dat wij als 'new kids in town' beloond worden voor onze inspanningen aan de basis en in het parlement. Al ben ik er mij wel van bewust dat peilingen slechts peilingen blijven en de krachtsverhoudingen op het terrein moeten worden opgebouwd." (RTBF/PVDA/NSK)

Onze partners