Peiling: Meeste Vlamingen willen plan De Wever, geen tripartite

28/06/14 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:31

De overgrote meerderheid van de Vlaamse kiezers ziet een nieuwe tripartite niet zitten. Een centrumrechtse regering, zoals Bart De Wever wil, vindt 54 procent dan weer wel te pruimen.

Peiling: Meeste Vlamingen willen plan De Wever, geen tripartite

Bart De Wever blijft favoriet bij de Vlamingen, stelt een nieuwe peiling. © REUTERS

Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws. Slechts 17,9 procent van de Vlamingen is voorstander van een nieuwe tripartite van christen-democraten, socialisten en liberalen op federaal niveau. Alleen SP.A-kiezers zijn daar enthousiast over.

Liever zien de Vlamingen een centrumrechtse coalitie, zoals informateur Bart De Wever (N-VA) de voorbije weken vruchteloos op de been probeerde te brengen. Meer dan de helft (56,7 procent) steunt hem in zijn voornemen. De voorstanders zijn vooral te vinden onder N-VA-kiezers (85,6 procent) en CD&V-kiezers (72,6 pct).

Peeters favoriet als premier

Welke coalitie ook, de Vlaming ziet liefst Kris Peeters (CD&V) als premier van de volgende federale regering. Eén op drie wil hem in de 16. Hij is ook favoriet bij de liberale kiezer, zelfs 37 procent van de N-VA-kiezers ziet hem als ideale opvolger van Di Rupo. Die laatste blijft de favoriete kandidaat-premier bij de aanhang van sp.a en Groen.

Ondanks de mislukking van zijn informatieopdracht, wint De Wever nog stemmen bij. N-VA zou nu kunnen rekenen op 38,4 procent van de kiesintenties. (Belga/TV)

Onze partners