Peiling: Groen groeit fors, meerderheid verliest en Vlaming heeft geen probleem met hoofddoek

10/10/16 om 07:57 - Bijgewerkt om 07:57

In een peiling verliezen de meerderheidspartijen flink, ten voordele van vooral Groen. Voorts blijkt de Vlaming wel repressief te zijn, maar niet per se intolerant.

Peiling: Groen groeit fors, meerderheid verliest en Vlaming heeft geen probleem met hoofddoek

De meerderheidspartijen verliezen samen 8,3 procentpunten in de peiling van De Standaard en VRT (10 oktober 2016). © Belga

De Vlaming is hard voor 'degenen die ervoor gekozen hebben onze vijand te zijn', zoals premier Charles Michel de aanslagplegers noemde na de aanslagen in Brussel. Met moslims, hoofddoeken of de islam zelf is er geen probleem, zo blijkt uit een peiling van De Standaard en de VRT.

Liefst 91 procent van de ondervraagden is voorstander van strenge straffen voor wie openlijk sympathie uit voor terroristen en hun daden. De partijvoorkeur is daarbij van geen belang. Ook als het gaat over uitzonderlijke maatregelen die deel zouden kunnen uitmaken van een 'noodtoestand', zien de kiezers minder bezwaren dan de politici. Op de vraag of de politie bij een terreuraanslag mensen mag arresteren zonder aanhoudingsbevel van een onderzoeksrechter, antwoordt 64 procent 'ja'.

Uiterlijke symbolen zoals de hoofddoek stuiten slechts een minderheid tegen de borst. Zeven op de tien ondervraagden hebben er allerminst een probleem mee dat ze in een winkel bediend worden door iemand met een hoofddoek.

De provocerende stelling dat de islam belijden verboden moet worden in België, vindt zelfs helemaal geen bijval. Zelfs binnen het Vlaams Belang is daarvoor geen meerderheid.

De vraag of moslimmigranten een verrijking zijn voor onze maatschappij, leidt tot een gemengder resultaat. De helft vindt van wel. Opvallend is dat bij N-VA en Open VLD een meerderheid daar niet van overtuigd is.

Groen groeit meest, meerderheidspartijen verliezen

De VRT en De Standaard peilden ook naar de populariteit van de verschillende politieke partijen. Daaruit bleek dat meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLDsteun verliezen, en vooral Groen daarvan profiteert. Het gecombineerde verlies voor de meerderheidspartijen komt op 8,3 procentpunten. Meer dan de helft daarvan gaat naar Groen.

De ecologisten groeien van 8,5 procent bij de federale verkiezingen in 2014 naar 13,3 procent in deze peiling.

Ook SP.A groeit een klein beetje: naar 15,8 (verkiezingsresultaat in 2014: 14,1 procent).

Vlaams Belang groeit naar 8,1 procent. Bij de vorige verkiezingen haalde het 5,9 procent.

PVDA groeit (van 2,8 naar 3,4 procent), maar haalt nog steeds de verkiesdrempel niet

N-VA zakt van 32,4 naar 27,8 procent. Daarmee blijft het afgetekend de grootste.

Bij CD&V gaat het van 18,5 naar 16,8 procent. Bij de vorige peiling konden de christendemocraten nog groeien.

Open VLD verliest twee procentpunten: van 15,6 naar 13,6.

Hitparade: Open VLD terug, Jambon raakt niet in top-10

Op één staat ongenaakbaar Maggie de Block, gevolgd door Kris Peeters, Bart De Wever, Charles Michel, Hilde Crevits, Alexander De Croo, Theo Francken, Gwendolyn Rutten, Wouter Beke en Koen Geens.

CD&V is de populairste partij in de hitparade. Opvallend is dat N-VA-toppers Jan Jambon (die als minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken nochtans veel aandacht krijgt) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois niet in de top-10 geraken. (Belga/SD)

Onze partners