Peiling: Groen en Vlaams Belang groeien, N-VA, CD&V en Open VLD zakken

11/12/15 om 18:39 - Bijgewerkt op 12/12/15 om 09:19

In een peiling van RTBF-La Libre Belgique verliezen de Vlaamse regeringspartijen stemmen. Die gaan vooral naar Groen en Vlaams Belang. In Franstalig België zakt de PS terug, ten voordele van radicaallinks.

Peiling: Groen en Vlaams Belang groeien, N-VA, CD&V en Open VLD zakken

De Vlaamse partijvoorziiters: Meyrem Almaci (Groen), Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) © Belga

In de jongste peiling van RTBF en La Libre Belgique groeien oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang tot boven de 11 procent. De drie Vlaamse regeringspartijen zakken ten opzichte van de verkiezingen op 25 mei 2014. N-VA blijft wel afgetekend grootste.

De peiling werd afgenomen na de aanslagen in Parijs (13 november) en ook na de verhoging en daarop verlaging van het dreigingsniveau in ons land van 4 naar 3. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent.

N-VA haalt in deze peiling 29,2 procent: dat is minder dan de laatste verkiezingsuitslag (32,4 procent), maar wel meer dan wat een peiling uit september aangaf (27,5 procent).

CD&V en Open VLD verliezen het meest. De christendemocraten zakken naar 15 procent (een symbolische grens) en de liberalen naar 12,6 procent. Daarmee zijn ze de liberalen kleiner dan oppositiepartij SP.A (14,1 procent). De socialisten recupereren echter geen stemmen bij de regeringspartijen.

Dat doen Groen en Vlaams Belang wel, wat hen boven de 11 procent brengt. Vooral extreemrechts groeit fors: zij halen 6,1 procentpunten meer in deze peilingen dan bij de verkiezingen in mei 2014. Vlaams Belang haalt kiezers terug bij N-VA; analyseert RTBF.

Franstalig België: radicaallinks groeit ten koste van PS

Aan de andere kant van de taalgrens is er minder beweging. Opvallend is de groei van radicaallinks. De PTB-PVDA haalt voor het eerst meer dan 10 procent. Vooral bij PS, die tot 27,2 procent zaken. Daarmee blijft het wel de grootste partij van Franstalig België.

In Brussel strijdt PS om de eerste plaats met MR, de partij van premier Charles Michel die enkel federaal meeregeert. Daar halen ze respectievelijk 21,8 en 21 procent.

Onze partners