Pegida Vlaanderen plant nieuwe betoging in Antwerpen

28/06/15 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:46

Als reactie op de aanslagen afgelopen vrijdag in Lyon en Sousse wil Pegida Vlaanderen op dinsdag 30 juni een manifestatie houden in het centrum van Antwerpen. "We willen een dynamische betoging houden", klinkt het.

Pegida Vlaanderen plant nieuwe betoging in Antwerpen

© JH

Pegida Vlaanderen heeft naar eigen zeggen een aanvraag ingediend om op dinsdag 30 juni om 20u een manifestatie te houden in het centrum van Antwerpen. De aanleiding is volgens de anti-islambeweging de recente golf van aanslagen in onder meer het Franse Lyon en het Tunesische Sousse. Indien burgemeester Bart De Wever (N-VA) geen toestemming zou geven, zegt Pegida toch door te zetten met de actie.

'150 à 200 aanwezigen'

Begin maart vond in Antwerpen al eens een statische manifestatie van Pegida Vlaanderen plaats op het Hendrik Conscienceplein. Omwille van de terreurdreiging had burgemeester De Wever die op advies van zijn politiekorps verboden, maar toch daagden er zowat 250 deelnemers op. Zij werden nagenoeg allemaal geïdentificeerd voor ze het plein konden verlaten en kregen een GAS-pv in de bus. Er werden ook twaalf betogers opgepakt die het te bont maakten.

"Nu willen we een 'dynamische' betoging houden, we zullen dus een parcours door de stad volgen", zegt Pegida-woordvoerder Kristof De Smet. "We willen met de actie reageren op de aanslagen van de voorbije dagen, dat is ook de reden waarom we het op zo'n korte termijn willen organiseren. Aangezien de vakantie net begonnen is en er dus al wat mensen op reis zijn, mikken we op 150 à 200 aanwezigen."

'Consequenties'

Het kabinet van burgemeester De Wever zegt nog geen weet te hebben van de aanvraag. "Voor manifestaties geven de stedelijke diensten en de politie een advies en de burgemeester volgt dat altijd, anders zou dat tot willekeur leiden", zegt zijn woordvoerder Johan Vermant. "De eerste adviezen worden ten vroegste maandag verwacht." Indien Pegida na een weigering toch zou betogen, "zal dat consequenties hebben", aldus nog Vermant. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners