Pegida in Heist-op-den-Berg: 30 betogers, 150 tegenbetogers

19/05/15 om 00:03 - Bijgewerkt om 00:03

In Heist-op-den-Berg zijn een dertigtal personen opgedaagd op een manifestatie van een lokale afdeling van anti-islambeweging Pegida. Een buurtfeest dat als tegenreactie georganiseerd werd, lokte zowat 150 bezoekers. Op enkele kleinere incidenten na verliep alles vlot, aldus burgemeester Luc Vleugels (CD&V).

Pegida in Heist-op-den-Berg: 30 betogers, 150 tegenbetogers

Een foto van de Pegidamanifestatie die gedeeld werd op Twitter © /

Rond de Pegida-manifestatie was de voorbije maanden heel wat te doen in Heist-op-den-Berg. De betoging werd tot tweemaal toe verboden omdat er te veel risico's zouden zijn voor de veiligheid en openbare orde en er te weinig voorbereidingstijd was voor de politie. Bij een derde aanvraag gaf de burgemeester dan toch zijn toestemming, na positief advies van de lokale politie. Die laatste zou immers kunnen rekenen op federale versterking en de organisatoren beloofden zich aan enkele strikte voorwaarden te houden.

Klacht wegens spandoekroof

"Het is zoals gevraagd bij een statische manifestatie op het Kerkplein gebleven", zegt burgemeester Luc Vleugels. "Het enige incident dat gemeld werd, is dat een van de deelnemers, de woordvoerder van Pegida, op weg naar de actie naar eigen zeggen is tegengehouden door drie aanvallers die hem zijn spandoeken ontnomen hebben. De man was tegen de afspraken in met de trein gekomen om dan te voet naar de manifestatie te trekken. Hij heeft een klacht ingediend."

'Tevreden'

Elders vond een buurtfeest plaats als protest tegen de actie van Pegida. Ook dat verliep rustig en tot echte confrontaties kwam het niet. "Vier Pegida-manifestanten hebben wel geprobeerd nog naar dat buurtfeest te trekken, maar toen ze daar de politie zagen zijn ze afgedropen", aldus nog Vleugels. "Vanuit ons standpunt is de avond in ieder geval geslaagd: zowel over de voorbereiding als over de uitvoering kunnen we tevreden zijn. We hebben trouwens een vijftigtal agenten ingezet, waarvan 15 van het eigen korps, en dat was zeker niet overdreven."

(Belga/RR)

Onze partners