Peeters ziet probleem rond Japan-missie niet

21/05/15 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

'Ik zie niet in waar er zich een probleem stelt', reageert vicepremier Kris Peeters (CD&V) op de kritiek van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) over het werkbezoek aan Japan.

Peeters ziet probleem rond Japan-missie niet

© Belga

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) ziet geen graten in het werkbezoek dat hijzelf en premier Charles Michel (MR) vorige week aan Japan hebben gebracht. Vanuit de Vlaamse regering had viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) forse kritiek geuit op de manier waarop de federale regering met die reis haar boekje te buiten zou zijn gegaan. "Ik zie niet in waar er zich een probleem stelt", reageerde minister Peeters.

Investering

Bij monde van minister Homans haalde Vlaams minister-president Geert Bourgeois stevig uit naar zijn federale collega's. Met hun reis naar Japan hadden premier Michel en vicepremier Peeters zich immers op het exclusieve domein van de gewesten begeven, luidde het. Bovendien laakte Homans dat Vlaanderen niet betrokken is geweest bij de missie - niet bij de voorbereidingen en ook niet bij de vergaderingen ter plaatse.

Premier Michel noemde de Vlaamse uithaal al "compleet van de pot gerukt". Vicepremier Peeters hield de forse quotes liever op zak. "Het belangrijkste is de investering van 350 miljoen euro die Nippon Shokubai heeft aangekondigd in Zwijndrecht", aldus Peeters, die eraan het Vlaamse agentschap Flanders Investment and Trade (FIT) feliciteerde met het vele werk dat het heeft verricht.

Loonkosten

Peeters wees erop dat hij naast Nippon Shokubai andere bedrijven heeft gezien. Daarbij kwamen onder andere de loonkosten aan bod. Peeters herinnerde eraan dat die nog steeds federale materie zijn. Voorts meent hij dat de regio's een belangrijke rol kunnen spelen rond het binnenhalen van investeringen in België en Vlaanderen en dat het federale niveau die ambitie kan verstevigen en ondersteunen. (Belga/WB)

Onze partners