Peeters wil dat Frans de tweede taal blijft op school

27/09/10 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Dat zegt hij in een reactie op het voorstel van minister van Onderwijs Pascal Smet.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil dat het Frans de tweede taal blijft op school. Dat zegt hij in een reactie op het voorstel van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

Smet pakte zondag verrassend uit met het voorstel om het Frans door het Engels te vervangen als tweede taal in de Vlaamse scholen. Hij wil dat het Engels in de hele Europese Unie de gemeenschappelijke tweede taal zou worden.

Volgens de onderwijsminister was zijn voorstel niet communautair bedoeld, maar zou het ten goede komen aan de Europese eenmaking. Marie-Dominique Simonet, minister van leerplichtonderwijs in de Franse gemeenschap, wees zijn voorstel zondag echter meteen af.

CD&V reageerde maandag door te stellen dat het niet de bedoeling kan zijn om niet meer te investeren in het aanleren van de tweede landstaal.

Onderwijsspecialiste Kathleen Helsen hekelt de 'losse flodders' van Smet en zou het goed vinden mocht hij eerst een coherentie visie ontwikkelen en het werkveld erbij betrekken vooraleer naar de
media te stappen.

'Geen beslissing'

Vlaams minister-president Kris Peeters benadrukte maandag dat het voorstel van Smet geen beslissing van de Vlaamse regering is en dat de minister van Onderwijs enkel het debat geopend heeft.

Volgens hem Peeters moeten Nederlands en Frans de hoofdtalen op school blijven. 'Engels wordt meer en meer de voertaal, maar het moet een 'en-en-verhaal' zijn', aldus Peeters. Volgens hem moet bekeken worden hoe het Engels naast het Nederlands en het Frans een plaats kan innemen in het onderwijs.

Onze partners