Pasgeboren Vlaamse jongen wordt 80, meisje 83 jaar

01/12/15 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:01

Een Vlaamse jongen die in 2013 geboren is heeft een levensverwachting van 79,1 jaar, die van een meisje bedraagt 83,7 jaar. Daarmee staan de Vlamingen op de vijfde plaats in de Europese Unie.

Pasgeboren Vlaamse jongen wordt 80, meisje 83 jaar

baby © iStock

Een Vlaamse jongen die in 2013 geboren is heeft een levensverwachting van 79,1 jaar, die van een meisje bedraagt 83,7 jaar. In 2004 was dat voor een jongen nog 77,2 jaar, voor een meisje 82,5 jaar. Met de huidige levensverwachtingen staan Vlamingen op de vijfde plaats in de Europese Unie. De Vlaamse vrouw eindigt zelfs op de vierde plaats. Alleen Italiaanse, Spaanse en Franse vrouwen doen beter, maar mannen doen het met een elfde plaats op 28 iets minder goed. Dat blijkt uit de sterftecijfers die Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag heeft bekendgemaakt.

In 2013 stierven 61.063 mensen in Vlaanderen, 678 meer dan in 2012. "De koude maanden maart en april vorig jaar, volgend op een uitzonderlijk lange griepepidemie, zitten daar voor veel tussen", zegt Heidi Cloots, data-analist bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. De stijging in absolute cijfers is logisch door de vergrijzing van onze bevolking. Maar laten we die vergrijzing buiten beschouwing, dan is er door de jaren heen een geleidelijke daling merkbaar van de sterftegevallen.

Volgens minister Jo Vandeurzen plukken we de vruchten van betere medische verzorging en de betere screening van de bevolking voor gezondheidsrisio's zoals borstkanker, baarmoederhalsskanker en dikkedarmkanker. "Daarnaast zijn er de campagnes die de bevolking stimuleren om gezonder te gaan leven", onderstreept minister Jo Vandeurzen. "Daarvoor zijn ook nieuwe strategische actieplannen in de maak voor 'Middelengebruik' en voor 'Voeding en Beweging'." (Belga/JH)

Onze partners