Partijen verliezen leden, CD&V het meest

16/09/10 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:43

Dat blijkt uit een studie van de Leuvense politicologen Marc Hooghe en Ellen Quintelier.

Vorig jaar is het ledenaantal van de Vlaamse politieke partijen met 3,7 procent gekrompen. Vooral CD&V kreeg forse klappen. De Vlaamse christendemocraten verloren ruim 5.500 of 7,2 procent van hun leden.

Dat blijkt uit een studie van de Leuvense politicologen Marc Hooghe en Ellen Quintelier. Zij vermoeden wel dat de N-VA sinds zijn verkiezingsoverwinning in de lift zit.

Volgens de politocologen zijn zo'n 228.000 Vlamingen lid van een partij. Tien jaar geleden waren er dat nog ruim 290.000. Hooghe en Quintelier stellen vast dat het afkalvingsproces steeds sneller gaat.

Opvallend is dat de christendemocraten en de socialisten, de
twee grote zuilpartijen van de vorige eeuw, hun basis sinds de jaren tachtig gehalveerd zien tot respectievelijk 70.000 en 60.000 leden.

Ook Open VLD schommelt volgens de studie momenteel rond de 60.000 leden. Ook het Vlaams Belang verliest na jarenlange groei sinds 2007 systematisch leden.

Recentere partijen als de N-VA, Lijst Dedecker en Groen! hebben het moeilijker om leden te werven, wat de onderzoekers doet besluiten dat het om een structurele trend gaat. Al plaatsen ze dus kanttekeningen naar aanleiding van de vermoedelijke recente evolutie van het ledenaantal van de N-VA.

De drie grote zuilpartijen (CD&V, SP.A en Open VLD) zijn samen nog goed voor 81 procent van de partijleden, maar schaarden in 2010 nog slechts 47 procent van de kiezers achter zich.

Volgens de onderzoekers telt Groen! met 44 procent de meeste vrouwelijke leden, terwijl het gemiddelde 38,7 procent bedraagt. De N-VA heeft met een kwart leden onder de 35 jaar de jongste
basis. CD&V had volgens de politocologen op het moment van het onderzoek maar zes procent jongeren als leden.

Lees meer over:

Onze partners