Parket vervolgt 19 verdachten voor spectaculaire diamantroof op Brussels Airport

30/12/15 om 22:59 - Bijgewerkt om 22:58

Het parket Halle-Vilvoorde wil 19 personen voor de rechter brengen voor hun aandeel in de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, op 18 februari 2013. Het gaat om 16 mannen en drie vrouwen, die op één man na allemaal in België wonen.

Parket vervolgt 19 verdachten voor spectaculaire diamantroof op Brussels Airport

Na de feiten: veiligheidsagenten sluiten de poort waarlangs de dieven de tarmac van Zaventem opreden © REUTERS

Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Bij de overval gingen de daders ervandoor met voor 37 miljoen euro aan diamanten uit een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Swiss.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Zij drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz, en een dag later werden in België zeven andere verdachten aangehouden. In de weken en maanden die volgden, vlogen nog enkele andere personen achter de tralies maar alle verdachten werden in de loop van het onderzoek weer vrijgelaten.

Witwassen

Nu heeft het parket zijn eindvordering klaar en vraagt het de verwijzing van 19 verdachten naar de correctionele rechtbank. "Negen onder hen worden verdacht van medeplichtigheid aan de diamantroof zelf, en de diefstal en brandstichting van de voertuigen die bij de diamantroof werden gebruikt", klinkt het. "De anderen worden verdacht van heling van een deel van de buit. Zes van hen worden ook verdacht van witwassen, in België, Zwitserland en Marokko. 18 personen worden ervan verdacht lid geweest te zijn van een criminele organisatie.

(Belga/RR)

Onze partners