Parket-generaal start onderzoek naar graaicultuur in Hasselt

13/10/11 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

De Hasseltse procureur Marc Rubens heeft volgens minister van justitie Stefaan De Clerck een schijn van partijdigheid getoond inn de klokkeluidersaffaire. Het parket-generaal trekt het onderzoek naar de graaicultuur bij de politie in Hasselt naar zich toe.

Parket-generaal start onderzoek naar graaicultuur in Hasselt

© Belga

Het is nu het parket-generaal dat het onderzoek naar de graaicultuur bij de Hasseltse politie verder afhandelt. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck donderdag in de Kamer gezegd.

Partijdigheid
Volgens de CD&V-minister heeft de Hasseltse procureur Marc Rubens "een schijn van partijdigheid tentoongespreid" en is het beter dat het parket-generaal nu het werk doet.

Stap opzij
Steven Vandeput (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld), Bert Schoofs (Vlaams Belang) en Stefaan Van Hecke (Groen! ) uitten tijdens het vragenuurtje in de Kamer hun bedenkingen over het optreden van de procureur. Schoofs en Van Hecke vinden zelfs dat Rubens een stap opzij moet zetten.

Graaicultuur

De Clerck verduidelijkte dat in januari al een klacht van 150 bladzijden over de graaicultuur werd ingediend. Aangezien die klacht ook het Hasseltse parket viseert, verhuisde die uiteindelijk naar het parket-generaal.

Communicatie
"Ik heb de procureur-generaal expliciet gevraagd dat hij dit dossier verder zou afhandelen en dat hij ook alle elementen van de afhandeling van dit dossier, waaronder ook de communicatie, voor zijn rekening zou nemen.

Onderzoek
Ik ben van oordeel dat er een soort schijn van partijdigheid is tentoongespreid, waardoor het beter is dat het parket-generaal zijn verantwoordelijkheid neemt", stelde De Clerck, die eraan toevoegde dat het parket-generaal de Algemene Inspectie van de Politiedienst heeft gevraagd het onderzoek uit te voeren.

Geen beroep
De Clerck kondigde ook aan dat het openbaar ministerie geen beroep zal aantekenen tegen de vrijspraak van de klokkenluiders. Op federaal niveau wil hij voor die klokkenluiders een bijzonder statuut uitwerken. Dat zal eventueel via de federale ombudsmannen gebeuren, luidde het. (Belga/EE)

Onze partners