Para's op straat kosten 45.000 euro per dag

13/02/15 om 06:53 - Bijgewerkt om 12:12

De paracommando's die op straat staan wegens de verhoogde terreurdreiging kosten ons land zo'n 45.000 euro per dag. De totale factuur loopt zeker op tot 1,8 miljoen euro.

Para's op straat kosten 45.000 euro per dag

© Belga

De beveiligingsopdracht van de paracommando's heeft al 640.000 euro gekost. Gespreid over de periode van 17 tot en met 30 januari, komt dat op zo'n 45.000 euro per dag. De totale factuur zal oplopen tot bijna 1,8 miljoen euro, aangezien het leger nog tot 23 februari zal ingezet worden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

In totaal worden 300 paracommando's ingezet om de veiligheid te verzekeren. Zij zijn ingeschakeld omdat de politie de klus niet alleen kan klaren. De politievakbonden, zo schrijft GvA, klagen echter aan dat het kakigroen op straat 'geen structurele maatregel' is. 'De regering zou beter maatregelen op lange termijn nemen rond de getalsterkte van de politie in ons land,' aldus Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA.

Para's op straat kosten 45.000 euro per dag

© Belga

Een ergernis die ook Leuvens burgemeester Louis Tobback(SP.A) ventileerde. In het Leuvens studentenblad Veto zei Tobback 'pissig' te zijn 'op mensen die theater spelen met para's, maar wel besparen op lokale politie.' De besparing van twee procent op de lokale politie betekent volgens de voormalige minister van Binnenlandse Zaken 'al gauw een patrouille minder'.

Winkeliers

Nog volgens Gazet van Antwerpen ergeren winkeliers in de wijken waar para's opgesteld staan, zich ook aan hun aanwezigheid. Gevreesd wordt dat klanten hun buurt gaan vermijden.

Lees meer over:

Onze partners