Özdemir: 'Beter energie focussen op drama's die zich nu onder onze ogen afspelen'

29/05/15 om 20:27 - Bijgewerkt om 20:32

Mahinur Özdemir die uit de cdH werd gezet omdat ze weigerde de Armeense genocide te erkennen, vindt dat onterecht. 'Vanwaar deze selectieve verontwaardiging? Ik veroordeel al het bloedvergieten in de geschiedenis.'

Özdemir: 'Beter energie focussen op drama's die zich nu onder onze ogen afspelen'

Brussels parlementslid Mahinur Özdemir (CDH) © Belga

Een naar eigen zeggen serene Mahinur Özdemir vindt het onterecht dat ze uit het cdH gezet is omdat ze de Armeense genocide weigert te erkennen. Volgens het Brusselse parlementslid heeft "politieke en mediatieke druk" geleid tot haar uitsluiting.

'Erkenning verdraagt geen dubbelzinnigheid'

Op een reportage van RTL-TVi was te zien hoe cdH-parlementslid Özdemir, een vrouw met Turkse roots, tot tweemaal toe de camera's ontvlucht om geen vragen over de Armeense genocide te moeten beantwoorden. Naar aanleiding daarvan werd ze uit de partij gezet.

"De erkenning van een genocide verdraagt geen dubbelzinnigheid", luidt het bij cdH. Özdemir vindt haar uitsluiting onterecht. Ze roept "al wie zich beperkt tot het debat over de terminologie op om de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken te herlezen, die in april in de Kamer het Belgische standpunt in herinnering bracht door te stellen dat 'het niet opportuun is dat andere instanties zich in de plaats van de rechterlijke macht zouden stellen' wanneer het gaat om de term genocide".

'Selectieve verontwaardiging'

"Vanwaar dan deze selectieve verontwaardiging?", werpt ze op. Tot slot zegt Özdemir dat ze alle bloedvergieten in de geschiedenis veroordeelt en alle menselijke tragedies erkent. "We zouden onze energie moeten focussen op de drama's die zich op dit moment, onder onze ogen, afspelen", besluit ze. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners