Overzicht van het koningschap van koning Albert II

© Belga

Bijna twintig jaar lang was koning Albert II de zesde Belgische koning. Een overzicht van zijn koningschap.

Op 31 juli 1993 overleed Koning Boudewijn onverwacht aan een hartstilstand in zijn buitenverblijf in Spanje. In de jaren voor de dood van Boudewijn had prins Filip zich voorbereid op het koningschap. Tot de verrassing van vele mensen werd niet Filip, maar prins Albert, de jongere broer van Boudewijn, de troonopvolger.

Eedaflegging

Op 9 augustus 1993 legde prins Albert als Albert II in het federale parlement de eed af en werd hij de zesde koning van België. Hij maakte een nerveuze indruk. Terwijl Albert de eed aflegde, beefde zijn hand. De ceremonie werd verstoord door toenmalig parlementslid Jean-Pierre Van Rossem. Hij riep ‘Leve de Republiek’ maar werd snel terechtgewezen door Kamervoorzitter Frank Swaelen en weggeleid door de veiligheidsdiensten.

In 1999 werd in de biografie van koningin Paola publiekelijk bekend dat koning Albert de vader zou zijn van kunstenares Delphine Boël. De affaire-Delphine Boël bleef de koning jarenlang achtervolgen. In juni dit jaar daagde Boël koning Albert, Prins Filip, Prinses Astrid en haar wettige vader Jacques Boël voor de rechter. Boël wil via hun DNA bewijzen dat ze de dochter is van koning Albert.

Hartoperatie

Net als Boudewijn is Albert een hartpatiënt. In 2000 onderging hij een viervoudige hartoperatie in het ziekenhuis van Aalst. Later verslechterde zijn gezondheid en kreeg hij last van allerlei kwaaltjes. Hij moest voor een hernia geopereerd worden en heeft sinds kort een hoorapparaat.

Tijdens de nieuwjaarstoespraak in 2006 waarschuwde koning Albert voor het oprukkende separatisme. Hij omschreef separatisme als iets ‘anachronistisch en rampzalig’. Hij zei toen ook dat separatisme slecht is voor de imago van België.

In juni 2007 viel koning Albert in het paleis in Laken. Hij brak toen de hals van zijn rechterdijbeen en kreeg nadien een volledige heupprothese.

Regeringsvorming

Tijdens de lange regeringsvorming van 2007 moest koning Albert de regeringsvorming telkens weer op gang trekken. Hij moest twee keer het ontslag van formateur Leterme aanvaarden en gaf uiteindelijk meer bevoegdheden aan de regering-Verhofstadt.

Op 1 juni 2009 werd Albert de langstlevende vorst die België ooit heeft gehad. Hij was toen bijna 75 jaar. Hij volgde daarmee Leopold I op als oudste koning.

In 2009 ontstond er grote politieke commotie over de nieuwe luxeboot van koning Albert. Hij kreeg grote kritiek omdat hij een nieuwe jacht kocht in volle economische crisis.

Gevaren van het populisme

Bij de langste regeringsvorming ooit in 2010 en 2011 speelde de koning een grote rol. Hij stelde toen talrijke bemiddelaars, informateurs en onderhandelaars aan. Door de politieke impasse moest Albert zelfs een aantal keren terug keren uit vakantie. In zijn 21 juli-boodschap maakte hij zich behoorlijk boos over de lange formatie.

In de kerstboodschap van 2012 waarschuwde koning Albert dan weer voor de gevaren van het populisme. Hij zei toen dat ‘de jaren 30 en de populistische reacties die ze teweegbracht, niet mogen worden vergeten’. Er kwam toen veel kritiek op de toespraak van de koning omdat hij impliciet verwees naar de N-VA. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content