Oppositie hekelt 'cynische logica' van ING: 'Alsof er nooit een bankencrisis is geweest'

06/10/16 om 17:49 - Bijgewerkt om 18:12

De ontslagronde bij ING zorgt voor verhitte gemoederen in het parlement. Vooral de oppositie bleef de vraag herhalen hoe het mogelijk is dat zo'n winstgevend bedrijf zo zwaar moet saneren. Premier Michel riep ING tijdens het vragenuurtje in de kamer op om haar verantwoordelijkheid te nemen. Even daarvoor maakte hij ook bekend Pieter De Crem op het matje geroepen te hebben.

Oppositie hekelt 'cynische logica' van ING: 'Alsof er nooit een bankencrisis is geweest'

Charles Michel (MR) © Belga

Minstens 3.500 mensen op straat, mogelijk zelfs bijna 5.000. De balans van de herstructurering bij ING en dochterbedrijf Record Bank weegt bijzonder zwaar. De top van ING schermt met de gevolgen van de digitalisering. Mensen gaan amper vier keer per jaar nog zelf naar het bankkantoor, waardoor er een overschot aan personeel ontstaat. Opvallend is dat het niet eens slecht gaat met de bank. Er werd de voorbije jaren miljarden aan dividend uitbetaald aan aandeelhouders, en de winstmarge ligt nog steeds hoog.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer trokken verschillende parlementariërs flink van leer tegen de grauwe economische logica bij ING. 'Dat een bedrijf op die manier omgaat met haar meest waardevolle kapitaal, is wraakroepend. Alsof er nooit een bankencrisis is geweest. Alsof wij de grote systeembanken niet hebben moeten redden,' sneerde Meyrem Almaci (Groen).

Ann Vanheste (SP.A) was dan weer kritisch voor de regeringsleiders: zij wisten dat er ontslagen zouden vallen in de bankensector, maar hebben daar niks aan gedaan.' Sectorfederatie Febelfin had de regering deze zomer namelijk een brief gestuurd met de waarschuwing dat de bankentaks voor problemen in de sector zorgde. Bij Villa Politica zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) dat de bankentaks niks te maken heeft met de herstructurering bij ING.

Terreurdaad Schaarbeek: informatie niet op de juiste plaatsen

De mesaanval op twee agenten in Schaarbeek gisteren doet opnieuw heel wat kritiek op de terrorismebestrijding oplaaien. In de Kamer bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de dader, Hicham Diob, gekend stond als geradicaliseerde. 'Ik kan u zeggen dat op 19 september de Staatsveiligheid de geclassificeerde informatie heeft overgemaakt aan het OCAD, ADIV en het federaal parket. Zij hebben toen ingeschat dat er geen directe dreiging was.'

Toch stellen onder meer burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) en burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) zich vragen over de informatiedoorstroming. Als Diob als geradicaliseerde gekend was, waarom kwam hij dan op geen enkele lijst voor, vragen ze zich af. Volgens Jambon moet dat probleem weldra opgelost zijn: binnenkort zal gebruik gemaakt worden van een nieuwe databank waar alle diensten samen aan werken en die voor alle diensten beschikbaar is. Op die manier kan belangrijke informatie naar de juiste personen doorstromen.

Jambon nam ook de tijd om zijn Kanaalplan te verdedigen, dat volgens hem stevige resultaten boekt. Bovendien worden de politiediensten binnenkort versterkt met extra mansschappen. Dat bracht Bonte ertoe om nog eens terug te komen op zijn voorstel om de Brusselse politiediensten eindelijk tot een geheel terug te brengen. 'Als je efficiëntie wil op vlak van informatiedoorstroming, maak dan dringend werk van die eenheid van commando en structuur in onze hoofdstad. Ik hoop dat je dat taboe eindelijk laat sneuvelen.'

De Crem moet stoppen met studies in Harvard, Michel roept hem terug voor start parlementair jaar

Aan het begin van de zitting was er heel wat commotie over Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V). Die maakte eerder deze week bekend niet beschikbaar te zijn voor de start van het parlementaire jaar, omdat hij enkele weken les zou volgen aan de Harvard Business School. Dat was niet naar de zin van de oppositie, maar ook premier Michel kon maar weinig begrip opbrengen voor die onbeschikbaarheid. Hij kondigde daarom aan De Crem teruggeroepen te hebben om hier zijn parlementaire verantwoordelijkheid op te nemen.

Binnen CD&V kon de uitval van premier Michel op weinig begrip rekenen. Zowel Kris Peeters als Wouter Beke namen het in Villa Politica op voor hun partijgenoot. 'Dit schouwspel verbaast me,' zei Wouter Beke.

Veerle Wouters vol in de communautaire aanval bij eerste vraag als onafhankelijke

Nadat Hendrik Vuye vorige week zijn eerste vraag als onafhankelijk Kamerlid stelde, was deze week Veerle Wouters aan de beurt. Zij stelde dat minister van Mobiliteit Francois Bellot de bevoegdheidsverdeling van de zesde staatshervorming niet respecteert.

'Elke maatregel die Vlaanderen neemt in het kader van de nieuwe bevoegdheidsverdeling inzake mobiliteit en verkeersveiligheid, vecht u aan. Er zijn nu al een zevental zaken hangende bij de Raad van State. De minister verspilt overheidsgeld om de gewesten tegen te werken. Dit is geen communautaire standstill meer maar communautaire achteruitgang,' stelde ze.

Veerle Wouters

Veerle Wouters © Belga

Bellot op zijn beurt verdedigde zich door te stellen dat de staatshervorming heel wat grijze zones achterlaat in de bevoegdheden. Bij onduidelijkheid moet de Raad van State dan maar klaarheid scheppen. Voor Wouters gaf Bellot op die manier toe dat de zesde staatshervorming een maat voor niks was, en dat de bevoegdheden dringend verder onderhandeld moeten worden. Wouters en Vuye kondigden dan ook aan initiatief te nemen om van mobiliteit en verkeersveiligheid een volwaardige gewestbevoegdheid te maken.

Onze partners