Opgepakte terreurverdachte in België 'maakte zich klaar om aanslag te plegen'

16/09/16 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:22

De politie heeft vrijdag twee personen opgepakt in een onderzoek naar mogelijke deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Dat meldt het federaal parket. De arrestaties gebeurden bij drie huiszoekingen in Haren, Schaarbeek en Luik.

Opgepakte terreurverdachte in België 'maakte zich klaar om aanslag te plegen'

© BELGA

"Twee personen werden van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor", klinkt het in een persbericht. "De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding."

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek is een van de gearresteerde personen een man van 28. Hij was actief op de onlineberichtendienst Telegram en zou daar aangegeven hebben dat hij zich opmaakte om een aanslag te plegen. De dreiging was volgens de onderzoekers ernstig genoeg om in te grijpen. De andere opgepakte persoon zou een naaste zijn

In Frankrijk werden er de voorbije week drie jongeren opgepakt omdat ze een aanslag zouden beraamd hebben. Volgens bronnen van het Franse persagentschap AFP stonden ze allen in contact met Rachid Kassim, een Franse Syriëstrijder die via Telegram oproept tot aanslagen. Onduidelijk is of de arrestaties in België ook verband houden met Kassim. Telegram, met zijn sterk beveiligde chatfuncties, wordt beschouwd als een van de favoriete communicatiemiddelen van jihadi's. (Belga/NSK)

Onze partners