Open VLD: geen sanctie voor Luk Van Biesen wegens 'Marokko-uitspraak'

23/11/16 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:49

Kamerlid Luk Van Biesen 'ging in de fout' met zijn 'Marokko-uitspraak' in het parlement, maar vermijdt een ernstige sanctie van de statutaire commissie van Open VLD.

Open VLD: geen sanctie voor Luk Van Biesen wegens 'Marokko-uitspraak'

Luk Van Biesen (Open VLD) © Belga

De statutaire commissie van Open VLD oordeelt dat Van Biesen in de fout ging 'door herhaaldelijk onvoorzichtige en ondoordachte uitspraken te doen waarvan sommige indruisen tegen de grondbeginselen van Open VLD'.

Verklaring

Het Kamerlid kon een 'ernstige, effectieve sanctie' vermijden door schriftelijk te verklaren dat hij met zijn uitspraken nooit enige racistische intentie heeft gehad en dat het nooit de bedoeling was geweest om mensen in een economische of andere context te categoriseren of te associëren met hun afkomst. 'Luk Van Biesen heeft deze verklaring erkend en onderschreven', luidt het. Rutten kan 'op grond van die verklaring en indien Van Biesen zich in zijn houding en uitspraken daar volledig naar schikt, dit incident als gesloten beschouwen'.

Beide protagonisten leggen geen verdere verklaringen af.

Commotie

Luk Van Biesen kwam in september in het oog van de storm terecht wegens een vermeend racistisch incident tijdens een debat in de Kamer. Volgens SP.A-fractieleidster Meryame Kitir had hij haar toegesnauwd dat ze 'terug moest keren naar Marokko'. Na een vloedgolf aan reacties, ook vanuit Open VLD, en een gesprek met Kitir verontschuldigde Van Biesen zich en beslisten de Vlaamse liberalen om de zaak te sluiten. In oktober kwam Van Biesen echter opnieuw onder vuur de liggen nadat hij de beruchte uitspraken plots weer ontkende. 'Klopt niet, er was geen vleugje racisme mee gemoeid', zei Van Biesen in De Morgen.

Voorzitster Rutten vroeg daarop aan de interne statutaire commissie om zich te buigen over de uitspraken. Een eventuele sanctie kon gaan tot een schorsing of zelfs uitsluiting van de partij, maar zo ver komt het dus niet. (Belga/KVDA)

Onze partners