'Onze woningen zijn van hogere kwaliteit'

02/04/12 om 18:51 - Bijgewerkt om 18:51

Vastgoedexpert Philippe Janssens van het studiebureau Stadim relativeert de bevindingen van The Economist als zouden onze woningen zwaar overgewaardeerd zijn.

'Onze woningen zijn van hogere kwaliteit'

© belga

Belgische woningen zijn 56 procent te duur, zo blijkt uit een berekening van The Economist. Het blad bekijkt hoe duur de woningen zijn ten opzichte van de inkomens en de huurprijzen en neemt daar dan het langetermijngemiddelde van. Ten opzichte van de huurprijzen zijn de Belgische woningen 65 procent te duur, in vergelijking met de inkomens 47 procent. Daarmee is de overwaardering van huizen in België het hoogst van alle Europese landen. In de wereldranglijst gaan alleen de eilandstaten Hongkong en Singapore ons voor. De vaststelling van The Economist komt overeen met een conclusie die ook de OESO eerder al trok. Eind 2010 kwam die tot het besluit dat Belgische woningen 50 procent te duur zijn.

Philippe Janssens, vastgoedexpert van het Antwerpse studiekantoor Stadim, is het niet eens met die analyse. 'De prijzen van onze woningen zijn de jongste dertig jaar mee geëvolueerd met de inflatie, de evolutie van de interesten, de koopkracht, de verlenging van de financieringstermijn van 20 tot 25 jaar en meer. In die zin kun je niet spreken van een overwaardering.'

Janssens vindt het bovendien gevaarlijk om de vastgoedprijzen in verschillende landen te vergelijken met de huurprijzen. '75 procent van de Vlamingen heeft een eigen huis (in Nederland is dat 50 procent). Wat rest voor de huurmarkt, gaat naar gezinnen met lage inkomens, die zich geen eigen huis kunnen veroorloven. Met als gevolg: lage huurprijzen. Als je die afzet tegen de huizenprijzen, kom je aan een groot verschil. Bovendien ligt het ritme waartegen huizen verkocht worden bij ons zeer laag: om de 35 jaar. In Angelsaksische landen is dat om de 10 jaar. Bij ons worden huizen dan ook gebouwd voor 100 à 110 jaar en zijn ze van een veel betere kwaliteit dan die in andere landen.' (IVD)

Lees meer over:

Onze partners