'Onverwoestbaar' bushokje moet vandalisme tegengaan

25/09/15 om 05:38 - Bijgewerkt om 05:38

Er komen in Vlaanderen "onverwoestbaar" geachte bushokjes om komaf te maken met het vandalisme aan schuilhuisjes van vervoersmaatschappij De Lijn.

'Onverwoestbaar' bushokje moet vandalisme tegengaan

© BELGA

Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

"Voortaan kunnen gemeenten een vandalismebestendig schuilhuisje bestellen, voor locaties waar veel vernielingen plaatsvinden", zegt De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken. De gemeente betaalt één vierde van de effectieve kostprijs, ongeveer 1.760 euro voor het kleinste model. De Vlaamse overheid betaalt de rest. Het gewone glazen schuilhuisje kost een gemeente volgens ­diezelfde verdeelsleutel 1.497 euro.

Zonnepanelen

Het onbreekbare schuilhuisje, dat net als de andere nieuwe modellen zonnepanelen krijgt op het dak, bestaat niet langer uit glazen panelen. De achterkant is een robuuste, massieve wand. De doorzichtige zij­wanden zijn van polycarbonaat, wat 250 keer sterker is dan glas van dezelfde dikte. Dat materiaal wordt ook gebruikt als een component in kogelwerend glas.

Volgens cijfers van het Vlaams Parlement zijn vorig jaar meer dan 600 bushokjes beschadigd, het jaar ervoor zowat 900. De herstellings­kosten lopen in de honderd­duizenden euro's.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners