Ontsnappingskoning Sekkaki leidde criminele organisatie vanuit Marokkaanse cel

15/09/16 om 07:05 - Bijgewerkt om 07:05

De recherche van Mechelen-Willebroek heeft een criminele organisatie blootgelegd die zich onder meer bezig hield met drugshandel. De organisatie werd aangestuurd door 'ontsnappingskoning' Ashraf Sekkaki (33) vanuit zijn cel in Marokko.

Ontsnappingskoning Sekkaki leidde criminele organisatie vanuit Marokkaanse cel

© Belga

De recherche van Mechelen-Willebroek heeft een criminele organisatie blootgelegd die zich onder meer bezig hield met drugshandel. Op 2 september werden 100.000 XTC-tabletten en 1,2 kilo cocaïne in beslag genomen, samen goed voor een straatwaarde van om en bij de 600.000 euro. Opmerkelijk: de organisatie werd aangestuurd door 'ontsnappingskoning' Ashraf Sekkaki (33) vanuit zijn cel in Marokko. Ook twee van zijn broers zijn bij de feiten betrokken.

Het onderzoek ging in januari 2014 van start toen een van de verdachten werd aangetroffen met een hoeveelheid drugs. Doorgedreven onderzoek bracht de speurders bij Ashraf Sekkaki. "Naarmate het dossier vorderde, werd duidelijk dat hij vanuit zijn cel in Marokko de regie in handen leek te hebben van een grotere bende, waartoe ook twee van zijn broers en een aantal vertrouwelingen behoorden", zegt parketwoordvoerster Nele Poelmans.

De bende hield zich niet alleen bezig met verdovende middelen, maar ook met diefstallen met geweld, overvallen en wapenhandel. De organisatie was naast Mechelen ook actief in Nederland. Op 5 november 2014 kwam de politie een eerste keer tussen: in Amsterdam werden drie Nederlanders gearresteerd met 935 canabisstekken. Nasr-Eddine, de 25-jarige broer van Sekkaki, zou de opdrachtgever zijn geweest.

"Heel even leek het erop dat door deze aanhoudingen de criminele organisatie zou stoppen, maar niks was minder waar", zegt Poelmans. Ashraf Sekkaki reorganiseerde zich en de organisatie hernam haar activiteiten. De speurders bracht ze in kaart en op 13 augustus 2015 volgde een tweede tussenkomst, waarbij Oualid (23), een andere broer van Sekkaki, werd opgepakt met 25.000 XTC-pillen in zijn bezit.

Ook deze slag kwam de bende echter te boven. Het onderzoek bracht aan het licht dat er in december 2015 plannen gesmeed werden voor het plegen van een 'home invasion', wat de speurders wisten te verijdelen.

Enkele weken geleden ontdekte de politie dat Ashraf Sekkaki contacten had gelegd met een 38-jarige man uit Antwerpen. Die werd gevraagd om een grote partij XTC-pillen en cocaïne te leveren. "Het was voor de onderzoekers verbazingwekkend met welk gemak de hoofdverdachte zijn kompanen geld liet ophalen. Op een minimum van tijd wisten zij enkele tienduizenden euro's bijeen te brengen voor de aankoop van de drugs", zegt de parketwoordvoerster.

Op 2 september volgde dan een derde tussenkomst en werden twee verdachten gearresteerd, onder wie de man uit Antwerpen. Ze hadden 100.000 XTC-tabletten en 1,2 kilo cocaïne bij zich. Hun aanhouding werd intussen al bevestigd door de raadkamer.

Het onderzoek gaat onverminderd verder, ook in Marokko, waar Ashraf Sekkaki nog verhoord moet worden. "In de marge van dit onderzoek kwam ook aan het licht dat hij plannen had om uit de gevangenis te ontsnappen. De Marokkaanse autoriteiten werden daarvan in kennis gesteld, zodat ze de nodige maatregelen konden nemen", aldus Nele Poelmans.

Sekkaki wist in 2003 te ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout en in 2009 uit die van Brugge. Ook in Marokko kon hij in 2010 uit de gevangenis van Oujda ontkomen, waarna hij werd overgeplaatst naar de zwaar beveiligde gevangenis van Salé, nabij Rabat. (Belga/JH)

Onze partners