Online verslavingstherapie zit in de lift

Online therapie © iStock

Vorig jaar meldden 1.322 mensen zich aan bij alcoholhulp.be. Ook bij websites als cannabishulp.be, drughulp.be en gokhulp.be zijn vorig jaar enkele honderden mensen begeleid.

Online therapie slaat alsmaar meer aan bij de Vlaming, schrijft Het Belang van Limburg maandag. Zo hebben vorig jaar 1.322 mensen zich aangemeld bij alcoholhulp.be voor zelfhulp, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Ook bij websites als cannabishulp.be, drughulp.be en gokhulp.be zijn vorig jaar enkele honderden mensen begeleid. Via de nieuwe website depressiehulp.be zijn in enkele maanden al 200 mensen een traject gestart.

De deelnemers aan online therapie kunnen van thuis uit aan de slag, de drempels zijn lager, je kan van overal inloggen, de hele dag en nacht door en niemand hoeft te weten wie je bent, klinkt het. ‘Wij merken dat we online een andere doelgroep bereiken’, zegt Geert Vanham, directeur van de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) Limburg. ‘Voor alcoholverslaving behandelen we bijvoorbeeld veel minder vrouwen dan mannen. De verhouding is ongeveer een vrouw op de vier. Maar bij de online meldingen is dat een op de twee.’

Partner Content