Onderzoeksrechter Claise: ‘Van Overtveldt doet helemaal niets tegen fiscale fraude’

© belga

Volgens onderzoeksrechter Michel Claise schiet minister van Financiën Van Overtveldt schromelijk tekort als het om de strijd tegen de fiscale fraude gaat. Het kabinet van de minister weerlegt de kritiek.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt onderneemt niets tegen fiscale fraude. Dat heeft de onderzoeksrechter, gespecialiseerd in fiscale fraude, Michel Claisegezegd in een interview met de Franstalige krant La Libe Belgique.

Een jaar geleden kondigde Van Overtveldt een aantal maatregelen aan om te strijden tegen fiscale fraude. Claise vraagt zich hardop af wat er sindsdien is gebeurd. “Niets”, aldus de onderzoeksrechter.

Claise haalt ook uit naar de kaaimantaks. “Dit is intellectuele fraude. Onbegrijpelijk en niet toepasbaar. De regering heeft 250 miljoen euro opbrengsten in de begroting ingeschreven, maar het zal helemaal niets opbrengen”, voorspelt hij. “Idem met de nieuwe fiscale regularisatie: slechts 28 dossiers zijn ingediend, met een opbrengst van bijna nul”.

Met de kaaimantaks richt de regering-Michel zich tot de 57 miljard euro aan activa die Belgen hebben ondergebracht in constructies in belastingparadijzen.

Eerder had Claise in de Kamercommissie Panama Papers al op gelijkaardige manier uitgehaald naar het regerinsgbeleid.

Claise looft evenwel de ‘opmerkelijke job’ die de agenten van de Bijzondere Belastinginspectie uitvoeren, ‘rekening houdend met de middelen die ze ter beschikking krijgen’.

Reactie

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt weerlegt de kritiek van Claise. Het is ‘onzin’ te stellen dat geen maatregelen zijn genomen tegen fiscale fraude. Sinds de voorstelling van het anti-fraudeplan zijn bijna dertig maatregelen in uitvoering, luidt het.

Ook de kritiek op de kaaimantaks en de fiscale regularisatie wordt ontkracht: de kaaimantaks is volledig operationeel. Deze regering is volgens het kabinet van Van Overtveldt de eerste die fiscale constructies op belastingparadijzen aanpakt.

Er wordt ontkend dat de fiscale regularisatie maar 28 dossiers opleverde: het gaat om 74 dossiers. Bovendien zullen de samenwerkingsakkoorden met de regio’s, die deze week werden ondertekend, de regularisatie ‘een boost’ geven. En in tegenstelling tot vorige regularisatierondes neemt deze regularisatie ook verjaard kapitaal mee in rekening, klinkt het nog.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content