Onderzoekscommissie naar Optima-faillissement van start

21/09/16 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:21

De parlementaire onderzoekscommissie naar het faillissement van Optima Bank is vanochtend om 10 uur van start gegaan. In de getuigenbank zitten Jan Smets, huidig gouverneur van de Nationale Bank, en zijn voorganger Luc Coene. De bedoeling is dat de onderzoekscommissie tegen maart 2017 haar conclusies neerlegt.

Onderzoekscommissie naar Optima-faillissement van start

Luc Coene en Jan Smets © BELGA

Jan Smets beloofde meteen 'op een transparante wijze' alle informatie ter beschikking te stellen van de Kamerleden. Voorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) wees er tegelijk op dat de Nationale Bank als toezichthouder gebonden is aan de geheimhoudingsplicht. 'Er geldt wel een uitzondering voor een parlementaire onderzoekscommissie, maar dat betekent dat ook de leden van deze commissie gehouden zijn aan dezelfde geheimhoudingsplicht, op straffe van strafrechtelijke sancties.' Er zullen daarom zittingen achter gesloten deuren plaatsvinden.

Van Rompuy verduidelijkte ook dat het de bedoeling is van de Optima-commissie om op zoek te gaan naar de oorzaak van het faillissement van Optima Bank, en bovendien eventuele belangenvermenging met actoren of met lokale besturen te achterhalen.

Onderzoek in Gent loopt nog

Termont onder vuur in Optimacommissie

Termont onder vuur in Optimacommissie © BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie is niet de enige die zich bezighoudt met het omstreden faillissement van Optima Bank. Er loopt ook nog een gerechtelijk onderzoek in Gent en er is ook een Gentse Optimacommissie, waarin de gemeenteraadsleden zetelen. Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) heeft zich al verschillende keren voor die commissie moeten verantwoorden, al houdt hij vol dat er tussen hem en voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur geen contacten zijn geweest.

(Belga/SK)

Onze partners