Onderzoek naar onterende behandeling van bejaarden in woonzorgcentrum in Puurs

09/09/16 om 21:01 - Bijgewerkt om 21:01

Het Mechelse gerecht voert een onderzoek naar feiten van "onterende behandeling" door zeven verpleegkundigen van woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs. Ze zouden compromitterende foto's van dementerende bejaarden hebben genomen en die geplaatst hebben op een besloten Facebook-groep. Zes van de zeven verpleegkundigen zijn intussen ontslagen.

Onderzoek naar onterende behandeling van bejaarden in woonzorgcentrum in Puurs

© iStock

De feiten waren eind vorige week aan het licht gekomen toen de partner van een van de verpleegkundigen de directie van het woonzorgcentrum had ingelicht. "Zaterdag is de OCMW-raad samen gekomen en werd beslist om zes van de zeven op staande voet te ontslaan. De zevende, die in mindere mate betrokken was, kreeg een blaam. Een dag later werden de families van de zeven betrokken bejaarden ingelicht en maandag hebben we dan een klacht ingediend", zegt OCMW-voorzitter Erwin Brys.

De beelden werden gemaakt tijdens de verzorging van de bewoners. Ze zijn niet van seksuele aard, maar desalniettemin weinig flatterend. "Het gaat hier om kwetsbare personen die niet beseften wat er gebeurde. Er werd ook met hen gelachen, wat toch van weinig respect getuigt. Wij hebben de feiten daarom gekwalificeerd als 'onterende behandeling', omdat er sprake is van een inbreuk op de menselijke waardigheid.

Op dergelijke feiten staan celstraffen tot twee jaar", zegt woordvoerster Nele Poelmans van de Mechelse afdeling van het parket van Antwerpen. Sommige media berichten dat er ook huiszoekingen en inbeslagnames werden uitgevoerd bij de verpleegkundigen, maar daar wilde het parket niets over kwijt. De feiten zouden al sinds februari bezig zijn en waren zonder een klokkenluider wellicht nooit ontdekt.

In het woonzorgcentrum verblijven 92 bejaarden en werken 70 fulltime-equivalenten, waarvan er nu dus zes zijn weggevallen. "Hun collega's beseffen dat het werk voor hen nu wat zwaarder wordt, maar ze begrijpen dat op zulke inbreuken op de privacy en integriteit van onze bewoners alleen maar de zwaarste sanctie kan staan en dat is ontslag. Zij hebben de waarden van onze instelling beschaamd, want dergelijk gedrag past niet bij de kwaliteit van zorg die wij willen aanbieden", zegt Erwin Brys. (Belga/NSK)

Onze partners