Onderwijstest: beste leerlingen in Singapore, Vlaanderen bij top in Europa

© Thinkstock

De 15-jarigen in Vlaanderen scoren zowel in wiskunde, wetenschappen als lezen beter dan het gemiddelde van alle jongeren uit de OESO-landen. Dat blijkt uit de resultaten van het PISA-onderzoek van 2015. Singapore scoort op de drie vlakken het best.

Het Programme for International Student Assessment (PISA) is een driejaarlijkse internationale studie die de leesvaardigheid en de wiskundige en wetenschappelijke geletterdheid test van 15-jarigen in geïndustrialiseerde landen. De test wordt uitgevoerd in opdracht van de de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In 2015 namen 72 landen deel (35 OESO- en 37 niet-OESO-landen). De resultaten voor Vlaanderen werden voorgesteld door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de Universiteit Gent.

Europese top

Wat betreft wiskunde zijn de Vlaamse 15-jarigen de absolute Europese top. Vlaanderen scoort 521 punten, fors boven het OESO-gemiddelde van 490. Enkel Zwitserland (521) en Estland (520) houden gelijke tred. We moeten wel zes Aziatische landen voor laten gaan. Singapore (564) voert de lijst aan. In de Franse en Duitstalige gemeenschap lieten de jongeren een score van respectievelijk 489 en 502 punten optekenen.

Bij dat resultaat moet wel een kanttekening worden geplaatst. In Vlaanderen daalt de score voor wiskunde systematisch sinds 2003 (553). Vlaanderen (-32 punten) is daarmee een van de sterkste dalers samen met Finland (-33), Australië (-30 punten), Nieuw-Zeeland (-28) en Nederland (-26). Die trend doet zich in mindere mate ook voor bij de resultaten voor wetenschappen.

Lezen en wetenschappen

Op vlak van leesvaardigheid (511) en wetenschappen (515) scoort Vlaanderen ook boven het OESO-gemiddelde (beide 493). In leesvaardigheid scoren slechts zes landen beter: waaronder Ierland, Estland en Finland. De buurlanden Nederland, Frankrijk en Luxemburg laten we achter ons. Voor wetenschappen scoren wereldwijd negen landen beter dan Vlaanderen. Binnen Europa zijn dat Estland en Finland. Ook hier scoren onze buurlanden, op Duitsland na, beduidend minder goed.

De Franse gemeenschap behaalt 483 voor leesvaardigheid en 485 voor wetenschappen, de Duitstalige gemeenschap respectievelijk 501 en 506.

Keerzijde

Op basis van de scores worden leerlingen opgedeeld in zeven niveaus (<1a, 1a, 2, 3, 4, 5 en 6). Opvallend in Vlaanderen is de toename van leerlingen die scoren onder niveau 2 - de zogenaamde laagpresteerders - tot ongeveer 17 procent op alle onderdelen. Daarmee worden leerlingen bedoeld die onder het minimale niveau scoren om in de maatschappij goed op eigen benen te kunnen staan. Het aandeel hoogpresteerders (niveau 5 of hoger) blijft daarentegen stabiel.

Voor de cijfers met betrekking tot wetenschappen is ook de gemiddelde score per onderwijsvorm beschikbaar, daaruit is vast te stellen dat de duidelijke dalingen zich vooral voordoen in TSO en BSO. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content