Onderhandelingen Zweedse coalitie beginnen: ‘Tegenstellingen zijn kleiner dan in Di Rupo I’

Jan Jambon, Bart De Wever, Kris Peeters, Charles Michel en Gwendolyn Rutten © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

58 dagen na de verkiezingen starten de federale onderhandelaars de gesprekken over de vorming van de Zweedse coalitie. Wat zijn de door te hakken knopen en wie zit er rond de tafel? Een overzicht. ‘Dit worden heel andere gesprekken dan die over de tripartite-Di Rupo.’

Nadat co-formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) het eens zijn geraakt over twaalf nota’s die deel moeten uitmaken van een toekomstige regeringsverklaring startten deze namiddag de gesprekken. Verschillende grote hindernissen zullen daarbij overtroffen moeten worden, schrijft De Morgen.

Begroting

Het eerste en tegelijkertijd belangrijkste punt dat de onderhandelaars straks aansnijden, is de budgettaire huishouding: zo’n 17 miljard euro moet worden bespaard.

Nu blijkt dat België door het technische deffect in Doel het tot het einde van het jaar met drie kerncentrales minder moest stellen, kan de toekomstige regering niet anders dan een energiepact te sluiten. N-VA wil een nieuwe kerncentrale bouwen, maar de andere partijen lijken daar geen al te grote voorstanders van.

Index en werkloosheidsuitkeringen

Zowel Open VLD en N-VA zouden de indexering graag zien verdwijnen, maar de ‘linksere partijen’ CD&V en MR staan niet te springen voor die maatregel. Ook staan deze twee laatste sceptisch tegenover de afschaffing van de werkloosheiduitkering in de tijd.

Vliegroutes

Een communautair debacle dat op tafel ligt zijn de vliegroutes. Eerder schrapte een gerechtelijk dwangbevel twee nieuwe vliegroutes over Brussel. De nieuwe regering zal een oplossing moeten bedenken binnen de drie maanden, want anders komen er dwangsommen of worden de routes verboden.

‘De tegenstellingen zijn kleiner’

Over onder meer deze thema’s buigen twaalf onderhandelaars zich de komende weken. Slechts twee vrouwen zullen permanent deelnemen aan de onderhandelingen, schrijft De Standaard. De gemiddelde leeftijd rond de tafel is 48 jaar. Een tekenend voorbeeld voor de generatiewissel die zich voordoet in de Wetstraat, volgens de krant. “Vorige keer zaten er nog politieke dinosaurussen bij de onderhandelingen, nu zijn er jonge veulens bij”, aldus een onderhandelaar.

De vier partijen zullen zes dagen per week onderhandelen en verwachten tegen eind september, begin oktober een akkoord. “Dit worden heel andere gesprekken dan die over de tripartite-Di Rupo”, zegt een liberale onderhandelaar in Het Laatse Nieuws . “Nu zijn de tegenstellingen veel kleiner, de meningsverschillen zijn overbrugbaar.”

1. N-VA

Bart De Wever en Ben Weyts (N-VA)
Bart De Wever en Ben Weyts (N-VA) © BELGA

Voor N-VA onderhandelen Bart De Wever en Jan Jambon, de derde plek wordt afwisselend ingenomen door een specialist afhankelijk van het thema. Zo onderhandelt Johan Van Overtveldt over het budgettaire luik, neemt professor Grondwettelijk recht Hendrik Vuye Binnenlands Bestuur voor zijn rekening, Theo Francken Asiel en Migratie en Sarah Smeyers praat mee over Sociale Zaken.

Die laatste twee circuleren ook op de lijstjes van mogelijke N-VA-ministers.

2. CD&V

CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt tijdens de onderhandelingen vergezeld door Pieter De Crem en Koen Geens. Opvallend, schrijft De Standaard, naast Reynders heeft Beke (hoewel hij nog maar net veertig is geworden) de meeste politieke onderhandelingen achter de rug.

Beke zit als meest ‘linkse’ onderhandelaar aan tafel, want hij moet rekening houden met de arbeidersvleugel van zijn partij.

3. MR

Onderhandelingen Zweedse coalitie beginnen: 'Tegenstellingen zijn kleiner dan in Di Rupo I'
© Belga

Delegatieleider Didier Reynders wordt bijgestaan door MR-ondervoorzitter en oppositieleider in het Waalse parlement Willy Borsus en minister van Begroting Olivier Chastel. Het is geen publiek geheim dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Reynders, nog steeds droomt van het premierschap of Eurocommissaris wil worden.

Daarover zal moeten onderhandeld worden met CD&V. Zij willen immers Marianne Thyssen naar de Commissie van Jean-Claude Juncker– die nood heeft aan vrouwen in zijn ploeg – sturen. Bij MR klinkt het dan weer dat de CD&V zal moeten kiezen tussen premier Kris Peeters en Eurocommissaris Thyssen.

Het is overigens uitkijken naar de ministers die MR-voorzitter Charles Micheluit zijn hoed zal toveren. Michel zit immers met een luxeprobleem: hij mag als enige Franstalige regeringspartner flink wat volk naar de ministeriële kabinetten sturen, maar heeft misschien niet genoeg goede kandidaten.. Vandaar dat ook een naam als Etienne de Calattaÿ circuleert als wit konijn bij MR: een man van CDH-signatuur, maar die vond dat Benoît Lutgen zeer goede redenen had om ja te zeggen tegen toenmalig informateur Bart De Wever. De Callataÿ is de voormalige adjunct-kabinetchef van wijlen Jean-Luc Dehaene.

4. Open VLD

Gwendolyn Rutten, Maggie De Block en Alexander De Croo (Open VLD)
Gwendolyn Rutten, Maggie De Block en Alexander De Croo (Open VLD) © BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is een van de twee permanente vrouwen aan de onderhandelingstafel. Zij wordt vergezeld door partijgenoten Maggie De Block en Alexander De Croo.

Dat zijn meteen ook de twee meest waarschijnlijke namen om voor de Vlaamse liberalen in de regering te gaan zitten. De Block mag daar zelfs zeker van zijn: met haar goede verkiezingsresultaat en als absoluut boegbeeld van de liberale campagne kan de voorzitster niet om haar heen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content