Om de drie schooldagen wordt een leerkracht aangevallen

24/03/16 om 05:57 - Bijgewerkt om 05:56

In Vlaanderen zijn de voorbije twee jaar 112 leerkrachten het slachtoffer geworden van agressie of geweld door leerlingen, ouders of derden. Omgerekend is dat één geval per drie schooldagen.

Om de drie schooldagen wordt een leerkracht aangevallen

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburgberichten erover.

De 112 geregistreerde feiten ingediend bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten (Agodi) zijn zonder twijfel een onderschatting, zegt Janssens. "Incidenten van agressie of geweld waarbij een arts niet meteen een duidelijk lichamelijk letsel vaststelt, zijn niet in deze cijfers opgenomen. Daarnaast is het helemaal niet ondenkbaar dat leerkrachten en scholen geen melding doen van incidenten om zichzelf niet in diskrediet te brengen."

In der minne

Slechts bij 15 van de 65 incidenten uit 2014 stelde Agodi een eis tot terugvordering van de schade aan de agressor, blijkt uit de cijfers. Tot vandaag mocht het agentschap hiervoor 2.332,18 euro ontvangen. Hetzelfde gebeurde voor 14 van de 47 dossiers uit 2015. Daarvoor werd intussen 11.488,07 euro ontvangen.

Opmerkelijk is dat alle zaken in der minne geregeld werden.

(Belga/RR)

(

Onze partners