OCAD: 'Aanwijzingen dat IS strijders naar Europa stuurt'

19/04/16 om 10:48 - Bijgewerkt om 13:23

Er zijn signalen dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) opnieuw strijders naar Europa en België stuurde. Omdat het risico op een terreuraanslag blijft bestaan in ons land, daalt het dreigingsniveau niet. Dat meldt OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.

OCAD: 'Aanwijzingen dat IS strijders naar Europa stuurt'

© Belga

Vier weken na de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek blijft het risico op een nieuwe terreuraanslag reëel. Dat zegt Paul Van Tigchelt, directeur van het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse.

"Het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen heeft weliswaar grote stappen voorwaarts gezet en de terreurcel achter de aanslagen een flinke klap toegebracht maar het gevaar is niet geweken", klinkt het.

"Er duiken signalen op dat IS opnieuw strijders naar Europa en België heeft gestuurd. Het dreigingsniveau, dat op 3 staat, zal voorlopig dan ook niet dalen."

Waakzaamheid

Overheid en politie roepen de burgers dan ook op tot waakzaamheid. "Mensen moeten niet aarzelen verdachte situaties te melden", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "Flauwe grappenmakers met valse bommeldingen kunnen we dan weer wel missen als kiespijn."

In de laatste drie weken heeft de politie niet minder dan 50 verdachte pakketten onderzocht, na evenveel meldingen van burgers. Telkens kwam daarvoor ook de ontmijningsdienst van het leger (DOVO) ter plaatse.

"Het is goed dat mensen dergelijke dingen opmerken", zegt woordvoerder De Waele. "We vragen een hoge waakzaamheid van onze politiemensen en het is goed dat ook de burgers waakzaam zijn. Mensen die ter goeder trouw zijn, moeten dan ook geen enkele schrik hebben om ons te bellen of te verwittigen, zelfs mocht achteraf blijken dat er niets aan de hand was."

Flauwe grappenmakers

Valse bommelders worden dan weer een stuk minder op prijs gesteld. "Dergelijke flauwe grappenmakers mogen ermee stoppen", gaat de woordvoerder verder. "De politie heeft, zeker op dit moment, wel andere dingen te doen dan daarmee zijn tijd te verliezen. Bovendien mogen die mensen niet uit het oog verliezen dat ze zelf ook een flink risico lopen. Niet alleen is het een misdrijf, waarop gevangenisstraffen en boetes staan, als door hun valse bommelding een panieksituatie ontstaat en mensen gewond raken, zijn ze ook daar verantwoordelijk voor. Daarenboven kan het ook dat bedrijven, bijvoorbeeld openbaarvervoersmaatschappijen, zich burgerlijke partij stellen tegen hen en de schade die ze door eventuele vertragingen geleden hebben, op die mensen verhalen."(Belga/AVE)

Onze partners